Wekelijkse schrijfopdracht: Anticlimax

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Yvette Hazebroek, Lizette van Geene, Johanna Müller, Nadine van de Sande, Rachel Kabelaar, Odile Schmidt, Marc Kerkhofs en Mili van Veegh, Anna Strijbos en Martijn Breeman. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 424e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #424 - Anticlimax

Door Nadine van de Sande

Als schrijver probeer je een anticlimax koste wat kost te voorkomen. 
Als je personage al het hele jaar naar een vakantie toeleeft, maar de vlucht wordt geannuleerd, doet dat een vakantieverhaal natuurlijk geen goed.  
Maar het echte leven is soms wel andere koek. Dat valt niet te sturen, daarin gebeuren dat soort dingen nu eenmaal. 

In de schrijfopdracht van deze week ga je een balans zoeken tussen realistische anticlimax en een fictief verhaal. Oftewel: schrijf een anticlimax, maar laat het verhaal vervolgens op een logische en narratief prettige manier verdergaan. 
Dat is niet eenvoudig, maar als uitgangspunt kan je aanhouden: bij een anticlimax hoort meestal teleurstelling. Hoe gaat je personage met deze teleurstelling om? Hoe krabbelt het weer op na een tegenslag? 

Het maximale woordenaantal voor deze opdracht is 600

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Nadine van de Sande is freelance copywriter en schrijfster. Op verhaalentaal.blog post ze wekelijks een uitgebreide tip voor creatief schrijven. Daarnaast doceert ze een cursus autobiografisch schrijven bij de ondernemersschool. Als manuscriptredactrice en schrijfcoach helpt ze schrijvers het beste uit hun werk te halen.