Wekelijkse schrijfopdracht #455 - DOS siert je

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Yvette Hazebroek, Lizette van Geene, Johanna Müller, Nadine van de Sande, Rachel Kabelaar, Odile Schmidt, Marc Kerkhofs en Mili van Veegh, Anna Strijbos en Martijn Breeman. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 455e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #455 - DOS siert je

Door Marc Kerkhofs en Mili van Veegh

Vandaag gaan we echt woordkunst beoefenen. De inspiratie hiervoor komt van een aap. Een aap met de naam Dos  die ons helaas heeft verlaten. Als hij zich verwaardigde een (zeer onderhoudende) reactie  onder je verhaal te plaatsen, dan was je verguld. Een ‘Dos’ onder je verhaal, ja, dat was wel iets. Met andere woorden, Dos siert je. 

Dat is ‘een-woorden-poëzie’. Dossiertje > (dossier– siertje). Andere voorbeelden:

  • Dakpannenkoek > (dakpannen – pannenkoek): uitwerpselen van een grote vogel op je dak;
  • Tabakfiets > (tabak – bakfiets): rijwiel ter compensatie van je slechte gewoonte;
  • Klimopstootje > (klimop – opstootje): rebels onkruid;
  • Batterijpaard > (batterij – rijpaard ): ecologisch verantwoord vervoermiddel;
  • Mozarts > (Mozart – arts): dokter met een liefde voor klassieke muziek.

En nu jullie! Bedenk een samengesteld woord met dubbele betekenis én geef er de uitleg bij! Het aanscherpen van de verbeelding behoort óók tot het arsenaal van de schrijver, nietwaar?
 

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Hostwriters is het schrijfbureau van Marc Kerkhofs en Mili van Veegh. Zij staan schrijvers bij in de redactie van teksten. Ze geven tevens TWIST uit, het kwartaal eMagazine voor ongewone verhalen, kosteloos te lezen en te downloaden via deze link

Banner Schrijven Magazine