Wekelijkse schrijfopdracht #341 - De detective

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Odile Schmidt, Frank Noë, Lizette van Geene, Mike van Holsteijn, Johanna Müller, Annemieke Heller en Nadine van de Sande. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 341e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #341 - De detective

Door Lizette van Geene

Deze week schrijf je een introductie op de held uit de klassieke detective. De detectives uit deze boeken waren vaak een type of karikatuur. Zoals Hercule Poirot, de speurder uit de boeken van Agatha Christie. Hij is ijdel, erg onbescheiden en geniaal. Daarnaast heeft hij allerlei karaktertrekjes die het oplossen van de misdaad soms in de weg staan. Zo is hij extreem gesteld op orde en netheid, houdt hij niet van reizen in auto's en boten, en bouwt hij kaartenhuizen als hij nadenkt over de oplossing van een probleem. Schrijf een scene uit een detective, waarin je vooral aandacht besteedt aan het personage van die held - zorg ervoor dat je het niet overdrijft, zodat het geloofwaardig blijft. Gebruik hiervoor maximaal 600 woorden. 

Voor de sfeer en locatie: de verhalen spelen zich vaak af in afgelegen provincieplaatsjes en in de 'betere' kringen. Centraal staat een misdaad of een serie misdaden, die aan het einde door de hoofdpersoon worden opgelost, vaak in bijzijn van alle verdachten. 

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Lizette van Geene schrijft korte verhalen, journalistieke en educatieve teksten in haar eigen vakgebied (arbeidsmarkt en loopbaanbegeleiding), blogt (soms geregeld) en werkt onder andere als schrijfcoach en recensente literatuur bij het Eindhovens Dagblad. Ze publiceerde de roman 'David en andere bewijzen van liefde,' en de verhalenbundel 'Een nacht om te horzelen.' Meer lezen van Van Geene? Bezoek hier haar website.