Afbeelding

Schrijfoefening - wekelijkse schrijfopdracht

Foto: Pexels

Wekelijkse schrijfopdracht #327 - Vragen aan je personage

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Odile Schmidt, Frank Noë, Lizette van Geene, Mabel Verstappen, Mike van Holsteijn, Ingeborg van Buiten, Johanna Müller, Annemieke Heller en Nadine van de Sande. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 327e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #327 - Vragen aan je personage

Door Ingeborg van Buiten

Personages
De meeste mensen die fictie schrijven hebben een favoriet personage dat vaak terugkomt in hun verhalen. Soms onder een andere naam, maar vaak met dezelfde kenmerken. 
Maar het is veel boeiender om ook eens in de huid van andere personages te kruipen. Hiervoor maken veel schrijvers gebruik van de vragenlijst van Proust (Schrijver Marcel Proust 1871-1922). Deze lijst helpt om inzicht te krijgen in je nieuwe personage. In deze schrijfopdracht tref je twaalf kernvragen uit de lijst. Als je op internet ‘de vragenlijst van Proust’ opzoekt dan vind je er veel meer. 

Opdracht
Creëer een nieuw personage met behulp deze vragenlijst:
1. Wat is je grootste angst?
2. Met welk historisch figuur vereenzelvig je je het meest?
3. Welke karaktertrek vind je het meest irritant aan jezelf?
4. Welke verleiding kun je niet/ moeilijk weerstaan?
5. Waarvan heb je de meeste spijt?
6. Wanneer en waar was je het gelukkigst?
7. Wat is jouw huidige gemoedstoestand?
8. Je mag één ding aan jezelf veranderen. Wat zou dat zijn?
9. Wat is voor jou het dieptepunt van ellende?
10. Wat is jouw meest typerende eigenschap?
11. Wie zijn jouw helden?
12. Hoe luidt jouw adagium?

Breng nu je nieuwe personage tot leven in een verhaal van ongeveer 400 woorden en verwerk daar minimaal vijf elementen uit je lijst in. 

Voeg de antwoorden op je vragen toe onder je verhaal. Leuk om te lezen, en leerzaam voor alle andere creatieve schrijvers op dit forum. 

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Ingeborg van Buiten (1972) werkte zo’n vijftien jaar als marketingmanager in het bedrijfsleven. In die periode deed ze veel ervaring op als eindredacteur van zakelijke uitgaven. In 2018 richtte ze YGG Marketing op en sindsdien werkt ze zelfstandig als marketingadviseur en redacteur. Vanuit haar passie voor boeken werkte ze in de afgelopen twee jaar aan het boek ‘Buitengewoon’, een ambachtelijke uitgave over natuur en minimalisme. Het boek verscheen in de eerste helft van 2020. Je leest meer over Ingeborg op LinkedIn.