Wekelijkse schrijfopdracht #31

Wekelijkse schrijfopdracht #31Behoefte aan feedback op je schrijfwerk? Doe dan mee met onze wekelijkse schrijfopdracht. Deze week hebben wij een nieuwe schrijfcoach in ons midden: Joey Brown. Zij zal de wekelijkse schrijfopdracht van deze week verzorgen.

Wekelijkse schrijfopdracht

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 31e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Wekelijkse schrijfopdracht #31 – Wat is er aan de hand?

Door Joey Brown
Een opdracht voor durvers

Ga zitten. Eender waar. Zomaar. Midden in een situatie. Op een stoel, op de grond, op je bed, in de tuin, in de bus, in de trein. De plek maakt niet uit. Als je maar comfortabel zit en met een rechte rug. Leg een schrijfblok naast je klaar. En een pen. Leg je mobieltje naast je en stel het in op precies vijftien minuten later. Dus als het 8u in de ochtend is (ideale tijdstip voor deze opdracht is vroege ochtend of late avond) wordt je alarmtijd 8u15. Leg je handen in je schoot. Sluit je ogen. Zit stil. Ont-span. Vijftien minuten lang. Ont-span zoveel spieren als je maar kan. Luister naar de geluiden rondom je. Luister, proef, ruik, voel. Twee dingen zijn verboden: kijken en bewegen. Je blijft 15 minuten lang onbeweeglijk, met je ogen dicht. Whatever happens. Registreer: hoe reageert je lichaam? Wat gaat er door je heen, hoe reageren je ogen, wat hoor je, wat ruik je, wat voel je op je huid? Misschien komt er een onwelriekende zestiger naast je zitten op de trein. Verboden te bewegen! Misschien vraagt je partner die met kleine oogjes de keuken in strompelt: "Wat is er met jou aan de hand?" Verboden te reageren! Wat voel je in je nek, schouders, hartstreek, onderbuik, armen, handen, benen, voeten? Hoe onderdruk je de neiging weg te rennen? Wat gebeurt er om je heen? Welke gedachten gaan er door je heen en hoe reageert je lichaam op dit alles? Scan je lichaam, alsof je het nooit eerder voelde. Scan je omgeving met je ogen dicht, alsof je er nooit eerder in aanwezig was. Gegarandeerd word je geïnspireerd!

Wanneer het alarm van je mobieltje afgaat, neem je je schrijfblok en je pen. Je schrijft 15 minuten lang zonder je pen van het blad te heffen het antwoord op deze vraag: Wat was er nu werkelijk aan de hand? Schrijf zoveel je wil. Laat jezelf heerlijk gaan. Schrijf zonder nadenken alles neer wat in je opkomt.
Dan wegleggen zonder kijken (!) en pas twee dagen later lezen en redigeren. Herschrijf en/of redigeer tot een tekst van maximum 300 woorden.

Extra uitdaging:

-schrijf uit als dialoog met datgene of diegene die de buitenwereld representeerde op het moment dat jij onbeweeglijk was
-schrijf uit als dialoog met de onbekende stem (de jouwe?) die jou 15 minuten lang terroriseerde en je verhinderde te ontspannen

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

• Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'.
• Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
• Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook!

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

De schrijfcoach

Joey Brown, ervaren schrijfdocente en schrijfcoach, werkte de voorbije jaren als journaliste, vertaalster, schrijfdocente, redactrice, leerkracht en medeorganisator van het Antwerpse literaire festival ZuiderZinnen. In 2010 stapte ze uit haar drukke werkleven, reisde de wereld rond op zoek naar stilte en evenwicht en startte uiteindelijk een nieuw leven op het Griekse eiland Ikaria. In 2012 organiseerde ze daar haar eerste schrijfweken. Voorjaar 2014 verhuisde ze definitief naar Ikaria en richtte ze Manamahouse op, haar virtuele 'huis' waarin ze schrijfvakanties, schrijfverblijf en balansvakanties organiseert. Als redacteur beoordeelt ze romans, levensverhalen en af en toe een poëziebundel. Joey studeerde Nederlandse en Engelse letterkunde in Antwerpen. Ze publiceerde jeugdverhalen, liedtekst en non-fictie. Zie ook haar website

Bron

www.schrijvenonline.org/forum/themaforums/wekelijkse-schrijfopdracht

Techniek