Afbeelding
Beeld Pixabay
Beeld Pixabay
Behoefte aan feedback op je schrijfwerk? Doe dan mee met onze wekelijkse schrijfopdracht, uitgeschreven door onze professionele schrijfcoaches.
Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Odile Schmidt, Wilma van den Akker, Corrie Gramser, Inanna van den Berg, Marije Catsburg, Elizabeth van den Dries, Nel Goudriaan, Blavatski en Greetje Kruidhof. Iedereen kan meedoen!
Lees hieronder de 152e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.
Door schrijfcoach Wilma van den Akker
De vorige poëzie-opdracht was het schrijven van een Perzisch kwatrijn. Dat leverde verrassend veel sfeergedichten op. Deze keer ga ik het jullie moeilijk maken. Want het schrijven van een goede limerick is niet zo eenvoudig als het lijkt. Hij moet aan een aantal vormeisen voldoen én grappig – meestal dubbelzinnig - zijn. Wie zei ook weer 'Makkelijk is moeilijk?' Een voorbeeld van vormgenie Drs. P.:
Toen freule Clothilde van Deelen
met jonkheer van Beesd lag te spelen,
riep zij: 'O wat fijn
is 't van adel te zijn,
wij bestaan gans uit edele delen!'
Laat je niet afschrikken door de technische eisen die aan deze dichtvorm worden gesteld. Het belangrijkste is: een limerick heeft altijd vijf regels, met het rijmschema: aabba. De a-regels bevatten ieder drie versvoeten en de b-regels ieder twee. Het gedicht gaat meestal over een persoon (heel vaak een vrouw) die in de eerste regel wordt geïntroduceerd. De eerste regel eindigt traditiegetrouw op een aardrijkskundige naam.
Voor het metrum kan ik je aanraden deze limerick een aantal keren hardop te lezen, totdat je de 'dreun' niet meer uit je hoofd krijgt. Zo zat ik een week lang op de fiets limericks te zingen naar aanleiding van deze video.
Niet schrikken, ik moest zelf ook enige weerstand overwinnen.
Maak een lijstje met plaatsnamen waarop je lekker kunt rijmen, zoals 'Aken – laken'
Doe een kettingassociatie met het woord 'ondeugend'. Schrijf het eerste woord op dat in je opkomt bij ondeugend, bijvoorbeeld 'schuin', dan het eerstvolgende woord enzovoorts. Doe dit een minuut of vijf à tien tot er een onderwerp voor je limerick in je opkomt. Pik je plaatsnaam uit het bovengenoemde lijstje en sla aan het puzzelen. Hou die dreun in je hoofd: “TaTAta-taTAta-taTAta... etc.”
Succes! Ik ben benieuwd naar de resultaten. Maak me aan het lachen!
Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:
Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.
Wilma van den Akker noemt zichzelf Mevrouw SchrijfTaal. Ze schrijft zelf en geeft schrijfcursussen en workshops, onder andere bij de openbare bibliotheken in Amsterdam (Oba) en de Volksuniversiteit Amstelland. In Amsterdam Noord heeft ze zelf cursussen opgezet onder de titel Noord schrijft! Ook online begeleidt ze dichters en andere schrijvers. Voor de Schrijven Online Academie geeft ze zorgvuldige feedback bij de cursus Gedichten Schrijven.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!