Afbeelding

Bron: Pixabay

Wat verdienden schrijvers in 2017 in Nederland?

Uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek blijkt dat er in 2017 in Nederland 19175 schrijvers waren. De meerderheid van deze schrijvers ontving met zijn boeken minder dan 1000 euro per jaar. Er waren in dat jaar 55 auteurs die met royalty’s van hun boeken een modaal inkomen van 37.000 euro of meer verdienden.

 

Het onderzoek werd in opdracht van KVB-Boekwerk uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek. Onlangs werd dit onderzoek in de Rotterdamse boekhandel Donner overhandigd aan minister Engelshoven.  

Omzet boekverkopers, uitgevers en schrijvers

In 2017 was de omzet van boekverkopers 489 miljoen euro. De omzet van uitgevers was 244 miljoen euro en de omzet van schrijvers en vertalers was 34 miljoen euro. De “toegevoegde waarde”, de waarde die tijdens een productieproces wordt toegevoegd aan ingekochte goederen en diensten, van de vertalers en auteurs aan de Nederlandse economie was in 2017 16 miljoen euro. De toegevoegde waarde van boekverkopers was 88 miljoen en die van de uitgevers 109 miljoen euro. Zo’n 25 duizend personen zijn werkzaam in de boekensector.

Boekwinkels meer dan alleen winkels

Uit een onderzoek in opdracht van KVB Boek, uitgevoerd door Bureau Lysias, bleek ook dat boekwinkels anno 2017 veel meer zijn geworden dan alleen winkels. Het zijn volgens het onderzoek creatieve ontmoetingsplekken waar activiteiten en evenementen plaatsvinden en waar horecavoorzieningen aanwezig zijn. Zo schrijft de Volkskrant een artikelmet als titel ‘Boekwínkel is eigenlijk niet het goede woord. Sociaal-culturele voorziening wel.’