Afbeelding

Bron Pexels

Tips voor online geld verdienen met schrijven en nakijken

Van je hobby, schrijven, je werk maken? Waarom niet?! Als schrijver heb je misschien het idee dat je niet zo snel een baan zal vinden in dit gebied, maar wanneer je het op de juiste manier aanpakt kun je zeker wel betaald aan de slag als schrijver.

Wist je bijvoorbeeld dat je een extra zakcentje kunt verdienen als online schrijver voor diverse opdrachtgevers? Het is een goed begin wanneer je van plan bent om uiteindelijk over te stappen tot het fulltime schrijfleven. Op die manier kun je, naast bijvoorbeeld de content op je eigen blog, aan je eventuele toekomstige opdrachtgevers al genoeg werk laten zien. Ga bijvoorbeeld teksten vertalen bij Fairlingo, een vertaalbureau op internet of begin met het nakijken van scripties via Scriptium. We hebben een paar tips voor je verzameld waarbij je direct aan de slag kunt gaan.

Aan de slag voor Textbroker
Een van de online platformen waar je aan de slag kunt gaan als schrijver is Textbroker. Textbroker is al jaren een digitale markplaats waar schrijvers aan opdrachtgevers worden gekoppeld voor de meest uiteenlopende schrijfopdrachten. Hierbij zit je als zowel schrijver en als opdrachtgever nergens aan vast omdat je geen contracten tekent. Schrijvers kunnen in een openbare lijst op basis van hun beoordeling (één tot vijf sterren) kiezen uit diverse soorten opdrachten met uiteenlopende onderwerpen zoals reizen, mode, eten en drinken, auto’s, winkelteksten, productteksten, vertalingen en nog veel meer. Voor iedere tekst weet je als schrijver vooraf wat je krijgt. Hierdoor is het systeem betrouwbaar voor beide partijen. Zorg dat je je best doet op de openbare teksten, want opdrachtgevers kunnen er ook voor kiezen om jou een opdracht te sturen die alleen voor jou bedoeld is. Deze kun je dan volgens jouw vastgestelde tarief gaan schrijven. Vanaf tien euro kun je je ‘salaris’ uit laten betalen. Over het algemeen gebruik je Textbroker niet als fulltime baan maar je kunt er zeker een leuk extraatje mee verdienen per maand.

Teksten vertalen via Fairlingo
Ben je een kei in schrijven en heb je een talent voor (andere) talen? Dan kun je als vertaler en schrijver aan de slag gaan bij Fairlingo. Fairlingo is een online vertaalbureau waar vertalers aan opdrachtgevers worden gekoppeld. Je kunt het wat dat betreft vergelijken met een systeem zoals Textbroker, maar dan ligt de focus puur op het vertalen van teksten. De tekst die de schrijver maakt wordt altijd gecontroleerd door een native speaker waardoor de opdrachtgever 100% kwaliteitsgarantie krijgt. Als schrijver kun je ook profiteren van een aantal voordelen. Je kunt bijvoorbeeld teksten vertalen wanneer je wilt en je verdient een extra zakcentje door het doen van leuk werk. De opdrachtgever kan het hele vertaalproces altijd volgen, omdat het werk in de cloud van Fairlingo gebeurt. Ook weet je van tevoren precies wat je krijgt voor een vertaling. Per niveau zijn er prijzen per woord vastgesteld. Op die manier blijft het voor zowel vertaler als opdrachtgever een transparante opdracht. Ben jij dus bijvoorbeeld heel goed in Duits, spreek je vloeiend Chinees of weet je alles van de Russische taal? Meld je dan aan als vertaler voor Fairlingo en ga direct aan de slag.

Scripties nakijken via Scriptium
Wanneer je een talent voor schrijven hebt heb je over het algemeen ook vaak een talent voor nakijkwerk. Deze twee taken gaan hand in hand wat betekent dat je ook bij Scriptium aan de slag kunt gaan met het nakijken/redigeren van scripties. Scriptium is een online bedrijf waar je aan de slag kunt wanneer je goed ben in taal. De scripties kunnen op twee manieren worden nagekeken: of alleen op taal of op taal én inhoud. Je kiest als corrector zelf waar je goed in bent en wat je dus na wilt kijken. Het team van Scriptium bestaat uit ongeveer 80 (senior) correctoren die allen een eigen affiniteit hebben. Het is bijvoorbeeld extra mooi meegenomen wanneer je kennis hebt van een bepaalde richting of een bepaalde opleiding, maar wanneer je alleen op taal controleert is dit natuurlijk geen vereiste. De prijzen van het werk liggen altijd van tevoren vast zodat zowel jij als corrector als de opdrachtgever precies weet waar jullie aan toe zijn. Als corrector moet je altijd met een cv kunnen aantonen dat je ervaring met taal hebt en moet je kunnen laten zien waaruit je taalkennis bestaat. Daarna kun je direct aan de slag gaan bij Scriptium om wat extra geld te verdienen.