Afbeelding

Schildpad met zeil, Palazzo Vecchio Florence

Sailko via Wikipedia

Wat is de herkomst van ‘haast je langzaam’?

Iedereen heeft het wel eens druk. Als je voor je gevoel al te veel te doen hebt, wil je al helemaal geen fouten maken waardoor het je nog meer tijd gaat kosten. Het spreekwoord ‘haast je langzaam’ herinnert je aan het belang van een goede balans tussen snelheid en zorgvuldigheid.


Afkomst

Dit spreekwoord komt van de Oudgriekse spreuk ‘Festina lente’. Hier is ‘festina’ (Oudgrieks: σπεῦδε) de gebiedende wijs van het werkwoord ‘haasten’ en wordt ‘lente’ (Oudgrieks βραδέως) gebruikt om duidelijk te maken dat je dat langzaam moet doen.

Gebruik

De Griekse versie van dit spreekwoord is vaak terug te vinden als motto of wapenspreuk van adellijke families, steden of schepen. De Romeinse keizer Augustus gebruikte het spreekwoord bijvoorbeeld veel. Volgens de Romeinse schrijver Suentonius ergerde keizer Augustus zich vaak aan de fouten die zijn soldaten maaktein de haast.

Tegenwoordig wordt het spreekwoord ook nog gebruikt. Zo is dit spreekwoord terug te vinden in de wapenspreuk “Festine lente cauta fac omnia mente” op het wapen van Venlo. Hier is ‘cauta fac omnia mente’ nog aan het spreekwoord toegevoegd, waardoor de wapenspreuk ‘Haast je langzaam, doe alles met verstand’ betekent.

Bron: Wikipedia