Afbeelding

Naald

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay 

Wat is de herkomst van ‘door het oog van de naald kruipen’?

Heb jij wel eens door het oog van de naald moeten kruipen? Hopelijk niet. Dit betekent namelijk op het nippertje aan een gevaar ontsnappen. Dit spreekwoord heeft best wel wat geschiedenis. In dit artikel lees je waar ‘door het oog van de naald kruipen’ vandaan komt.


Bijbel

Het spreekwoord vindt zijn herkomst in het geloof. In de Bijbel wordt gezegd: “Het is gemakkelijker dat een kameel door het oog van de naald gaat, dan dat een rijke het Koninkrijk van God binnengaat.” Dit kan naar twee dingen verwijzen volgens Bijbel en Cultuur. Het kan gaan over de naald waarmee kameeldrijvers hun tuig herstellen of het kan verwijzen naar de smalle voetgangerspoort in Jeruzalem. Volgens blog infocaris denken mensen dat er in die tijd twee poorten waren in Jeruzalem die het oog van de naald heetten. En die poorten waren zo klein dat er dus geen beladen kameel door heen kon, dit had als gevolg dat ze moesten kruipen om erdoorheen te kunnen.

Andere geloven

Ook in de Babylonische Talmoed en de Koran wordt door het oog van de naald gaan genoemd. In de Babylonische Talmoed wordt dit gezegd: “Ze laten iemand geen gouden palmboom zien, en ook geen olifant die door het oog van de naald gaat.” En in de Koran: “Voor hen die Onze tekenen loochenen en hoogmoedig afwijzen zullen de poorten van de hemel niet worden geopend, noch zullen zij de tuin binnengaan, zolang niet een kameel door het oog van een naald gaat. Zo vergelden Wij aan de boosdoeners.”

Bron: Wikipedia, Tekstblad, blog infocaris