Afbeelding

Covers van boeken van Linda van Rijn

Foto via Linda van Rijns Facebook

Ware naam van auteur Linda van Rijn bekend en maar weinig docenten willen een vaste leeslijst

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.


Linda van Rijn blijkt pseudoniem van Mariëtte Middelbeek

In de afgelopen elf jaar zijn er 29 best-selling vakantiethrillers uitgegeven onder de naam van Linda van Rijn. Jarenlang vond Mariëtte Middelbeek, de ware auteur achter de naam, dit prima, maar de laatste paar jaren vond ze het erg jammer dat ze haar fans niet kon ontmoeten. Al heeft schrijven in anonimiteit ook zijn voordelen, vond ze het tijd om haar identiteit bekend te maken. Toch zegt ze geen spijt te hebben van haar pseudoniem.

Bronnen: LINDA; Tzum

Docenten willen geen vaste leeslijst

Uit onderzoek van Springlezend blijkt dat vele docenten geen voorstander zijn van de vaste leeslijst. Dit is niet omdat de docenten geen waarde zien in lezen, maar juist omdat ze lezen als erg belangrijk zien. Er werd onderzoek gedaan in opdracht van de Koninklijke Boekverkopersbond en de Groep Algemene Uitgevers (verenigd in de Stichting Marktonderzoek Boekenvak SMB), Koninklijke Bibliotheek, Stichting Lezen en CPNB. Hieruit blijkt dat deze professionele leesopvoeders zelf bovengemiddeld veel lezen, tot wel zes keer per week in hun vrije tijd. Om onder andere deze reden zijn docenten zich zeer bewust van hun bijdrage aan de leesopvoeding van hun leerlingen, waarvan veel het gevoel hebben dat een vaste leeslijst niet bijdraagt. Dit komt omdat de docenten de leerlijst meer als een controle-middel beschouwen dan als een tool om de leerlingen te motiveren om te gaan lezen.

Benieuwd naar het hele onderzoek? Lees het hier.

Bronnen: Springlezend; Tzum

Tweede Kamerleden krijgen veel boeken, maar voornamelijk Bosatlassen

Kamerleden ontvangen vele geschenken. Naast bloemen, chocolade, en de willekeurige koptelefoon of fles gin, ontvangen veel Kamerleden ook boeken. Dit zijn actuele titel zoals “Tussenrapportage. Bevindingen en getuigenverhoren over de overheidsmaatregelen in het kader van COVID-19. Buitenparlementaire onderzoekscommissie 2020” en “75 jaar vrijheid in beeld”, maar vele hebben ook fictieboeken in ontvangst mogen nemen. Het populairste boek om in ontvangst te nemen was de 56ste editie van de Grote Bosatlas, waarvan uitgeverij Noordhoff er vele tientallen heeft uitgegeven.

Benieuwd naar alles wat de Kamerleden in ontvangst hebben mogen nemen? Lees het hier.

Bronnen: Tzum; Tweede Kamer

Uitgeven