Afbeelding

Boeken

Foto door mentatdgt via Pexels

Lale Gül misschien naar het buitenland en Nederlandse literatuur doet het weer goed

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.


Ontwikkelingen Boekenweek 2022

Dankzij de Boekenweek doet de Nederlandse literatuur het weer goed op de Bestseller60. Het Boekenweekessay van Marieke Lucas Rijneveld staat bijvoorbeeld op nummer één. De nieuwe roman van Pieter Waterdrinker Biecht aan mijn vrouw ging van plek 21 naar plek drie. Ook Splinter Chabot komt met zijn nieuwe roman Als de Hemel niet genoeg ruimte heeft opeens op plek vier terecht. 

Dit zijn maar een paar voorbeelden, er zijn nog een stuk meer boeken omhoog gegaan of verschenen op de lijst. Volgens columnist Hugo Boot blijven de luisterboeken wel achter tijdens deze Boekenweek. Zowel het Boekenweekgeschenk als het Boekenweekessay zijn alleen in fysieke vorm beschikbaar. 

Lale Gül gaat misschien verhuizen haar het buitenland

Lale Gül, auteur van het succesboek Ik ga leven, wil wellicht naar het buitenland verhuizen. In haar boek schrijft ze over haar jeugd in Amsterdam, waar ze opgevoed werd in een conservatief moslimgezin. Naarmate het boek bekender werd, ontving ze steeds meer bedreigingen. Ze is bang dat deze bedreigingen alleen maar gaan toenemen nu er meer vertalingen van haar boek komen en zelfs een film. Hierom overweegt ze dus om een tijdje naar het buitenland te verhuizen en daar te schrijven aan een volgend boek. Ze heeft er ook over nagedacht om te stoppen als schrijfster, maar dit is toch echt wat ze wil doen.

ILFU komt met nieuw online platform voor literatuur

ILFU was voorheen alleen een jaarlijks festival, maar nu ook een online platform. Op 12 april lanceerde ILFU een platform voor fictie die reageert op actualiteit. Want fictie is volgens de oprichters net zo belangrijk om de wereld te begrijpen als het nieuws. ILFU wil samenwerken met schrijvers, dichters en denkers. Er zijn wel eerst duizend leden nodig om het platform draaiende te houden. Deze leden willen ze binnen zestig dagen binnenhalen. Het geld van de leden (45 euro per jaar) zou direct naar de auteurs gaan. 

Bron: Volkskrant, TZUM, NU.nl en Cultuurpers

Uitgeven