Afbeelding

Wanneer is jouw boek een succes?

Foto: Pexels

Wanneer is jouw boek een succes?

Heb je enig idee hoeveel boeken er in Nederland verkocht moeten worden om de status van bestseller te krijgen? Is je boek trouwens pas een succes als het een bestseller is? Dat hangt helemaal af van je verwachting en doelstelling.


Een aantal overwegingen en tips om van jouw boek een succes te maken.

Wat maakt een besteller?

Ik had geen idee hoeveel verkochte boeken nodig zijn om in Nederland de status’ bestseller te krijgen. Wat denk jij? Een miljoen? 100.000? 10.000? Ik was verbaasd te horen dat een bestsellerstatus in Nederland al rond de 2.000 - 3.000 verkochte boeken kan liggen. Als je 1.000 boeken verkoopt, is dat echt heel goed, bij 1.500 speel je vaak al break-even.
Daarnaast kan je een bestseller zijn in een bepaalde categorie, bijvoorbeeld ‘waargebeurde verhalen’ of ‘zakelijke reisboeken’. Hoe kleiner en minder populair de categorie, hoe kleiner het aantal verkochte boeken dat nodig is voor een bestseller status.

Verwachting versus doelstelling

Persoonlijk gezien is jouw boek is een succes wanneer het aan jouw verwachting voldoet. Daarom is het belangrijk jouw doelstelling duidelijk te bepalen. Waarom schrijf je eigenlijk een boek? Hieronder drie belangrijke motivaties en wat in dat geval succes inhoudt.

Je verhaal vertellen

Soms is het enige doel om je verhaal te vertellen. Het gaat niet om hoeveel boeken je verkoopt. Het feit dat dat verhaal nu beschikbaar is voor anderen, is een geweldig resultaat.

Een prestatie leveren

Het is een ongelofelijk gevoel om je boek uit te brengen. Je hebt een unieke prestatie geleverd, een prachtige nalatenschap geproduceerd; iets wat altijd blijft bestaan, zelfs als jij er straks niet meer bent.
Voor de meeste mensen is het beginnen aan een boek al bijzonder. Het afronden ervan een legendarische prestatie. Er wordt weleens gezegd dat een miljoen Nederlanders een boek wil schrijven, slechts een klein deel daarvan doet het ook echt. De meeste boekprojecten verdwijnen in een la of een vergeten computerbestand. Daarom is het afronden en printen van je boek echt bijzonder.

Expert status

Daarnaast bevestigt het publiceren van een boek jouw thought leadership en het stimuleert de verkoop van je andere producten en diensten. Ook kan dit het begin zijn van je sprekerscarrière of er een boost aan geven. Je bent een gepubliceerd auteur, en wordt dus als expert gezien voor jouw non-fictie onderwerp.
Bijna niemand vraagt hoeveel boeken je hebt verkocht. Die foto van jou met je boek, en het feit dat het op jouw website – of elders – te koop is, is genoeg ‘bewijs’. Als jouw doel was om een boek te publiceren, dan is het op dat moment dus al een succes.
Kortom: JIJ bepaalt wanneer je boek goed, goed genoeg of succesvol is.
Een van de auteurs die ik hielp met zijn eerste, autobiografische boek, verwoordt het als volgt:
“Het schrijven van een boek geeft veel persoonlijke voldoening. Je kunt een stap terug doen en zien dat je echt iets in je leven hebt bereikt waarop je kunt terugkijken. Dat geeft me veel innerlijke rust. Als ik mijn eigen boek lees, krijg ik een glimlach op mijn gezicht.”- TJ Halbertsma

Over de auteur

Esther Jacobs is internationaal spreker, auteur van 30 boeken (o.a. ‘Zo schrijf je een boek!’) en organisator van schrijfweken op exotische plekken. Je kunt bij haar terecht voor online coaching, workshops, een Schrijvers Mastermind of manuscriptbeoordelingen.
Esther wordt ook wel de ‘No-Excuses Lady’ genoemd omdat ze voor alles een onconventionele oplossing vindt. Zo ook voor het schrijven van een boek. Haar Reverse Writing methode daagt je uit om met je achterflap te beginnen en al promotie voor je boek te maken terwijl je nog aan het schrijven bent. Probeer het zelf uit met de gratis checklist.