Afbeelding

Bron: Pixabay

Wanneer eindig je een hoofdstuk? 3 tips om daarachter te komen

De ene persoon schrijft een hoofdstuk van vier pagina’s en de andere persoon schrijft er een van twintig pagina’s. De lengte verschilt en dat mag, maar voor de lezer is het fijn als een hoofdstuk op een logisch moment eindigt. Wanneer eindig je een hoofdstuk? We geven je drie tips om daarachter te komen.

1. Focus als eerste op het schrijven zelf

Het kan helpen om je eerst op het schrijven van het verhaal zelf te focussen. Als je hiermee klaar bent, kun je naar de juiste hoofdstukkenindeling gaan kijken. Wel kun je tijdens het schrijven alvast structuur aanbrengen door scénes en gebeurtenissen uit te lijnen. Als je toevallig tijdens het schrijven op een punt aankomt waarbij je denkt dat het een mooi einde van een hoofdstuk zou zijn, zet dan een “#” neer en schrijf vervolgens verder aan je verhaal. Als je klaar bent met schrijven, kun je de zoekfunctie gebruiken om alle hashtags makkelijk op te zoeken en dan kun je beslissen welke hashtags je écht wilt laten staan omdat deze het beste een goed of spannend einde van een hoofdstuk weergeven, de rest haal je weg. 

2. Eindig een hoofdstuk als er een verandering plaatsvindt

Als je tijdens het schrijven of herlezen van je verhaal een verandering in omgeving, tijd of bijvoorbeeld een perspectiefwisseling tegenkomt, geeft dit een mooie kans om het hoofdstuk af te sluiten en een nieuwe te beginnen. 

Voorbeeld:
‘…Hij kijkt nog een laatste keer om zich heen, als hij zeker weet dat niemand hem volgt wandelt hij door.’

In het voorbeeld hierboven geef je als schrijver aan dat de hoofdpersoon op weg is naar een andere plek. Dit geeft een gelegenheid om in een volgend hoofdstuk te beginnen met een situatie die zich voordoet op die andere plek. Ook kun je hier natuurlijk eerst nog een nieuw hoofdstuk schrijven vanuit een ander perspectief om spanning op te bouwen, de lezer vraagt zich dan af wat er gebeurt als het personage door wandelt.  

3. Stop met een hoofdstuk middenin een actie

Hoe kun je een hoofdstuk zó eindigen dat de slapende lezer het licht nog niet uit wil doen? Al is het alleen maar omdat de lezer wil weten hoe een cruciaal moment uitpakt of hoe een cruciale vraag in je verhaal beantwoord wordt. Kortom: als je op het moment aankomt dat je een cliffhanger in het verhaal kan zetten, dan kan het een geschikt moment zijn om het hoofdstuk te eindigen. Maar let wel op, eindig niet elk hoofdstuk met een cliffhanger want dan wordt het verhaal voorspelbaar en soms zelfs ongeloofwaardig, dat wil je ook weer niet.

Nu je bovenstaande manieren hebt doorgenomen, is het aan jou om erachter te komen wat voor jou als schrijver en in je verhaal werkt en wat niet. Maar als je dat eenmaal weet, dan creëer je een ritme in je verhaal waarbij je elk hoofdstuk opnieuw op het juiste moment eindigt, en dat is wel zo fijn voor zowel jezelf als de lezer.

Bron: Writer’s Digest


door Deborah de Meijer