Het belang van het schrijven van het laatste hoofdstuk

Veel bekende auteurs schrijven vaak de laatste hoofdstukken of de laatste zin van hun boek voordat ze überhaupt aan het begin van het boek beginnen. Hieronder een lijst met bekende schrijvers die het net even anders aanpakten.

Dat schrijven geen lineair proces is weten de meeste auteurs wel. Er zijn schrijvers die bij het begin beginnen en schrijvers die anders te werk gaan. Zo ook de Amerikaanse Margaret Mitchell met haar boek Gone with the Wind. Mitchell had heel vaak de neiging om achterstevoren te schrijven. Ze begon ook daadwerkelijk met het schrijven van de climax die de laatste momenten van verdriet en verlies van de hoofdpersonen Rhett en Scarlett beschreven en daaruit schreef ze terug naar het begin.

De Amerikaanse schrijver John Irving hoort ook in de lijst van “non-lineair-schrijvende-auteurs” thuis. Ook hij wijkt af van de “schrijfnorm” en schrijft meestal de laatste regel van zijn boeken als eerste. Hij was hier nooit van bewust totdat hij dit opmerkte bij zijn zesde boek The Cider House Rules.

Kinderboekenschrijfster J.K. Rowling schreef eveneens het laatste hoofdstuk van het zevende deel van de Harry Potter-reeks toen zij ongeveer op dezelfde tijd in 1990 met het eerste deel bezig was. Ze wist altijd dat de reeks uit zeven delen zou bestaan en alle zeven delen naar een bepaalde richting zouden leiden.

Bron

http://flavorwire.com/401384/authors-on-the-importance-of-writing-the-final-chapter-first