VOORPRET: Zo schrijf je door kinderogen

Hoe ziet de wereld eruit door de ogen van een kind of jongere en hoe laat je haar of zijn stem geloofwaardig klinken? Je leest het in het komende nummer van Schrijven Magazine. Wij lichten alvast een tipje van de sluier.

Door Kathy Mathys

In How to Write Fiction. A Guardian Masterclass schrijft Rachel Cusk het volgende over perspectief in verhalen: ‘Je moet als schrijver de objectieve werkelijkheid kennen en dan kan je nadenken over hoe je personages er tegenover staan.’ Het vraagt tijd en geduld om die objectieve werkelijkheid te doorgronden en om vervolgens de juiste perspectiefkeuze te maken. Sommige schrijvers doen er weken, zelfs maanden over. Literaire grootheden als Salman Rushdie getuigden in interviews dat ze halverwege het schrijfproces beseften dat ze niet het juiste perspectief hadden gekozen en opnieuw dienden te beginnen.

Voor velen wordt het extra moeilijk wanneer een kind of tiener een sleutelrol speelt in het verhaal. Hieronder volgen enkele tips voor wie kiest voor een jonge ik-verteller in een verhaal voor volwassenen. In het volgende nummer van Schrijven Magazine gaat het over kinderen en jongeren in verhalen die niet in de eerste persoon zijn geschreven.

TIP: Zorg dat je precies weet hoe je hoofdpersonage praat

Kies je voor de eerste persoon, zorg er dan voor dat je precies weet hoe je hoofdpersonage praat. Een vijfjarige praat anders dan een zeven- of elfjarige. De meeste schrijvers bestuderen de taal van kinderen uit hun omgeving. Toch dien je soms verder te kijken. Jennifer Egan vertelde me eens dat ze een tienerjongen nodig had die uit een ander milieu kwam dan haar zoon. Op de metro vond ze een jongen die als model kon dienen voor een van de personages uit Bezoek van de knokploeg.

Meer tips? Dan mag je het komende nummer van Schrijven Magazine niet missen. Neem vóór maandag 26 september 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee

Ook leuk als cadeau. (Vink ‘Ik wil dit abonnement cadeau geven’ aan.)

Techniek