Voorpret: workshop vertelperspectief

In het winternummer van Schrijven Magazine trakteren we je op een workshop vertelperspectief. We publiceren alvast een stukje voor.

Door Carla de Jong

De stand van de camera

Schrijven Magazine: Workshop vertelperspectiefEen van de moeilijkste keuzes die een schrijver maakt voor hij aan een verhaal begint is die van het vertelperspectief. Vaak wordt de vergelijking gemaakt met de positie van de camera bij het maken van een film. Vanuit welke hoek kijken we naar de gebeurtenissen?

Het belang van het juiste vertelperspectief

Het belang van een juiste perspectiefkeuze in een verhaal kan moeilijk worden overschat: het perspectief bepaalt hóe het verhaal wordt verteld en stuurt de mening van de lezer over de personages en de gebeurtenissen. De ‘camerastand’ dient het doel van de schrijver. Wie veel boeken van dezelfde auteur leest, zal vaak opmerken dat de betreffende schrijver een voorkeur heeft voor een bepaald vertelperspectief. Daar is op zich niets mis mee, als deze vorm tenminste het beste past bij wat de schrijver beoogt. Voor beginnende schrijvers – en ook voor de ervaren schrijver die zichzelf wil uitdagen – is het aan te raden met de verschillende vertelperspectieven te experimenteren. Laat je verrassen door de effecten en ontdek de mogelijkheden en onmogelijkheden die een bepaald perspectief je biedt. Er is een keur aan mogelijkheden.

Het ik-perspectief

Wanneer een schrijver vanuit het ik-perspectief schrijft, duiken we diep in de ik-figuur. Een goede keus als de psychologie van deze ik de belangrijkste motor is in het verhaal. De andere personages en de gebeurtenissen leren we kennen door de ogen van die ik. Dat hoeft geenszins te betekenen dat het verhaal eendimensionaal wordt: mits goed gekozen kan het ik-perspectief zowel het verhaal als de verschillende personages sterk neerzetten. David Nicholls’ roman Wij is geheel vanuit het ik-perspectief verteld. De ik is midlifer Douglas, die onverwacht geconfronteerd wordt met de wens van zijn vrouw om te scheiden. De gekozen eerste persoonsvorm brengt Douglas heel dichtbij en we beleven de werkelijkheid door zijn ogen, maar zien als lezer ook waar hij de mist ingaat met zijn interpretaties. Omdat wij dat beter zien dan hijzelf, geeft het ons spanning en ook – vaak schurend – amusement.

Meer lezen over vertelperspectief?

Nog even geduld, je vindt de hele workshop in het winternummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 7 december verschijnt.

Nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 november 16:00 u. een abonnement!

Introductieaanbieding

Of werf een abonnee en krijg zelf cadeaus.

Werf een abonnee

Uitgeven

Techniek