Afbeelding

Beeld Pexels

Voorkom dat je lezers afhaken en vermijd deze 4 valkuilen

Voorkom dat je lezers afhaken en vermijd deze 4 valkuilenBij het schrijven van fictie moet je creatief zijn, maar ook weer niet te. Je moet ‘out of the box’ denken, maar ook weer niet te. Om je te helpen de juiste balans hierin te vinden, hebben we 4 valkuilen op een rijtje gezet die je koste wat kost moet vermijden.

1. Slechte namen gebruiken voor personages

Het is belangrijk om je personage een goede naam te geven. Dit draagt namelijk bij aan het gevoel van verbondenheid dat je lezer met je personage heeft. Wanneer een lezer een naam voorgeschoteld krijgt die niet fatsoenlijk uit te spreken (of te lezen) is, zal de lezer weinig connectie voelen. Ook als je namen gebruikt voor je personages die te erg op elkaar lijken, kan de lezer afhaken. Is het niet snel duidelijk om wie het gaat, dan legt de lezer je boek aan de kant om hem nooit meer op te pakken.

2. Mooie omschrijvingen geven zonder sterk verhaal

‘Het lijkt net alsof ik er echt ben.’ ‘Het voelt net alsof ik dat personage echt ken.’ Dat zijn zeker dingen die je wilt horen van je lezer. Het smakelijk en doeltreffend omschrijven van personages en ruimtes is een talent. Maar als het hierbij blijft, is je boek leeg en zal nooit iemand het tot de laatste bladzijde uithouden. Je mag het nog zo mooi kunnen omschrijven, als je verhaal geen inhoud heeft, houdt het op. En je lezer ook.

3. Iets te creatief worden met de structuur

Natuurlijk wil je niet saai doen wat iedereen doet qua structuur. Dat is alleen maar goed. Maar je moet hier niet te ver in gaan. Als het te ingewikkeld wordt om te volgen, heeft je structuur gefaald. Als je bijvoorbeeld allerlei verschillende perspectieven door elkaar gebruikt zonder enige logica (voor de lezer, voor jou is het sowieso logisch want jij hebt het bedacht), raak je de lezer kwijt. Zorg dat je lezer geen vraagtekens zet bij bepaalde keuzes die je maakt. De lezer moet je kunnen vertrouwen en meevaren op de reis die jij hebt uitgestippeld.

4. Je lezer onderschatten

Natuurlijk moet je het je lezer niet al te moeilijk maken. Verwacht je te veel, dan zal een groot deel van je lezers afhaken. Aan de andere kant, wanneer je te veel probeert uit te leggen en het verhaal hiervoor met regelmaat onderbreekt, kan je lezer het ook op een loopje zetten. Wellicht kan je verhaal niet zonder uitleg; dan is het te complex en zul je daar iets aan moeten veranderen. Je lezer onderschatten is heel gevaarlijk. Naast dat het heel afleidend is, krijgt de lezer het gevoel dat je er niet op vertrouwt dat hij/zij zelf kan bedenken wat je bedoelt. Dat is geen fijn gevoel. Niemand die dan nog vrijwillig verder leest.

Bron: Writer's Digest

Door Shirley de Koster

Techniek