Voorkeur Libris Literatuurprijs

De Libris Literatuurprijs 2016 bevooroordeeld? Op  9 mei, werd de Libris Literatuurprijs uitgereikt, dit jaar aan Connie Palmen voor haar roman Jij zegt het. Tenminste, daar werd Palmen voor genomineerd. Het lijkt alsof de Libris Literatuurprijs eerder wordt toegekend op basis van een omvangrijk oeuvre dan één uitzonderlijk werk.

Jij zegt het

Dit jaar won Connie Palmen de prijs voor haar roman Jij zegt het. In dit werk laat Palmen de bekende Engelse dichter Ted Hughes terugblikken op zijn stukgelopen huwelijk met de Amerikaanse dichteres Sylvia Plath. Plath pleegde na de breuk zelfmoord.

Hughes reageerde nooit echt op de beschuldigingen die aan hem gericht werden na Plath’s dood. In plaats daarvan schreef hij de dichtbundel Birthday Letters. Deze bundel vormde de belangrijkste bron voor de roman van Palmen.

De Libris Literatuurprijs is een prestigieuze, jaarlijkse prijs voor de beste, Nederlandstalige roman. De prijs is een initiatief van Stichting Literatuur Prijs en wordt gesponsord door boekhandel Libris. De winnaar ontvangt een penning en een geldprijs van €50.000,-

Voorkeuren jury

Twan Huys bracht de voorkeur van de jury gisteren al ter sprake tijdens het traditiegetrouwe interview met de winnaar van de Libris Literatuurprijs. Hij refereerde aan het feit dat de prijs zelden door en vrouw gewonnen wordt. Huys vroeg aan Palmen of ze dacht dat de jury ‘barmhartig’ was toen ze de prijs toch aan een vrouw toekenden. Palmen antwoordde hierop dat ze hoopte niet gekozen te zijn alleen omdat ze een vrouw is.

Toch lijkt er ook een andere neiging te zijn bij de jury van de Libris Literatuurprijs: de winnaars van de afgelopen vijf jaar alleen al, zijn schrijvers die een aardig oeuvre op hun naam hebben staan. Hoewel er wel schrijvers genomineerd worden die een dergelijk oeuvre nog niet opgebouwd hebben, lijken deze, in ieder geval de laatste jaren, geen overwinning te behalen.

Bron: Tzum

Uitgeven