Start » Nieuws » Verslag: Paul Harland Dag 2012

Verslag: Paul Harland Dag 2012

11 Februari 2013

De winnaars van de Paul Harland Prijs 2012 zijn bekendgemaakt.Op zaterdag 9 februari vond de Paul Harland Dag 2012 plaats in Delft. Naast de uitreiking van de Paul Harland Prijs was het een informerende en vooral gezellige dag om schrijvers, uitgevers en organisatoren te ontmoeten.

De Paul Harland Prijs is de grootste schrijfwedstrijd voor verhalen in het fantastische genre (fantasy, sci-fi en horror). Speciaal voor de uitreiking van de prijzen van de wedstrijd wordt de Paul Harland Dag georganiseerd, die dit jaar plaatsvond in De VAK, centrum voor de kunsten, in Delft.

Feedback en originaliteit

Tijdens de dag werd een gratis workshop schrijven door auteur Thomas Olde Heuvelt gegeven en werden de resultaten van de Grote Nederlandstalige Genreschrijversenquête bekendgemaakt. Zo werd duidelijk dat het overgrote deel van de schrijvers een voorkeur voor fantasy heeft (ca. 75%) en dat met name het genre horror achterbleef (minder dan 10%).

Zeker het feit dat zo’n 50% van de geënquêteerden aangaven maar één tot twaalf boeken per jaar te lezen, was noemenswaardig. Dit resultaat haakte goed in op het discussiepanel tussen enkele uitgevers, redacteuren en auteurs, waarin duidelijk werd dat niet alleen schrijvers, maar ook lezers zeer bruikbare feedback kunnen leveren op geschreven werk. Ook werd unaniem door de panelleden besloten dat feedback van een schrijver/lezer op gelijkwaardig of ietwat hoger niveau het behulpzaamste is, omdat feedback van veel hoger niveau de schrijver kan overspoelen.

Het onderwerp ‘cliché versus originaliteit’ werd ook aangesneden, waarop uitgever Jürgen Snoeren een samengevat antwoord gaf: ‘Zolang het verhaal boeit, maken clichés niet uit.’ Het overheersende advies was dan ook: schrijf wat jij wil, want alles maakt kans. Verder kaartte kinderboekenschrijver Marcel van Driel een punt aan om bij stil te staan: ‘Jezelf vergelijken met andere schrijvers is zinloos. Het antwoord op de vraag: ‘Ben ik een betere schrijver dan dat ik gisteren was?’ is wat telt.’

Uitslag Paul Harland Prijs

Toen de eerste prijzen, zoals de W.J. Maryson Talent Award en de NCSF Premie (lees hier waar die prijzen voor staan), waren vergeven, werd de top 3 bekend: Jürgen Snoeren, Linda Mulders en Thomas Olde Heuvelt.

Martijn Lindeboom hield de zaal niet langer in spanning en maakte bekend dat Thomas Olde Heuvelt voor de tweede keer de hoofdprijs van de Paul Harland Prijs ontving met zijn korte verhaal De vis in de fles. Zijn verhaal en die van Linda en Jürgen zullen te lezen zijn in de nieuwste editie van het tijdschrift WonderWaan. Lees daarover meer op de website van de Paul Harland Prijs.

De inzending voor de Paul Harland Prijs 2013 zijn open.Paul Harland Prijs 2013

De volgende editie van de Paul Harland Prijs is inmiddels van start gegaan. De deadline daarvoor ligt op 1 juli 2013 om middernacht. Kijk voor meer informatie over de wedstrijd op deze pagina.

Geïnteresseerd om je eigen schrijfvaardigheid bij te spijkeren? Neem dan een kijkje op het feedbackplatform Proeflezen, waarop je geheel gratis feedback van andere schrijvers kunt ontvangen op jouw verhalen. En, zoals ook duidelijk werd op de Paul Harland Dag, feedback geven is net zo belangrijk om jouw schrijven te verbeteren. Dus meld je aan op Schrijven Online en kom eens langs op Proeflezen.

Bron: www.paulharlandprijs.eu/wp/

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- De Grote Nederlandstalige Genreschrijversenquête
- Resultaten schrijfenquête


Tags:
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!