Resultaten schrijfenquête

De resultaten van de schrijfenquête van Schrijven Online zijn bekend.Afgelopen maand zetten wij een enquête uit om jullie schrijfgewoontes en -behoeften te meten. Lees hier wat de meest interessante resultaten zijn.

De enquête is ruim vierhonderd keer ingevuld. Wij waren natuurlijk prettig verrast over deze respons. Wij willen daarom iedereen nogmaals hartelijk bedanken voor de tijd die ze in het invullen van de enquête hebben gestoken.

Publicatie

Eén van de vragen was: ‘Wat is je schrijfdoel?’ Het percentage mensen dat een boek of bundel wil laten uitgeven viel hoger uit dan verwacht: 52% van de geënquêteerden heeft als doel gepubliceerd te willen worden. Dat is 15% meer dan de mensen die voor hun plezier of ontspanning schrijven. Het vastleggen van een levensverhaal viel daarentegen laag uit met een kleine 8,5%.

Het feit dat veel mensen hun werk willen publiceren is opmerkelijk in combinatie met een andere vraag, namelijk: ‘In welk genre schrijf je op dit moment?’ 34% van de mensen is bezig met korte verhalen en gaf aan zich ook in dit genre te willen bekwamen. Kunnen we een opmars in het relatief ondergewaardeerde genre in Nederland  en België verwachten?

Eén van de meest opvallende resultaten van de enquête is het feit dat ruim 50% van de geënquêteerden geïnteresseerd is in het uitgeven van werk in eigen beheer. Dit in tegenstelling tot 33% van de mensen die werk heeft opgestuurd naar een traditionele uitgeverij. Uitgeven in eigen beheer lijkt dus steeds meer een gangbare manier van publicatie te worden.

Schrijfadvies

Ruim 40% van de geënquêteerden heeft wel eens met een schrijfwedstrijd meegedaan, en 66% heeft wel eens een schrijfcursus gevolgd. Veel mensen gaven bovendien aan meer dan één cursus gevolgd te hebben of meerdere cursussen tegelijkertijd te volgen.

Schrijfcoaching scoorde daarentegen vrij laag: maar 18% van de mensen heeft wel eens schrijfcoaching van een schrijfdocent gehad. Veel van hen gaf echter aan dat de coaching veel heeft geholpen. Contact met een literair agent komt nog minder vaak voor: 5% van de geënquêteerden heeft wel eens een literair agent gecontacteerd.

Ook maar 17% van de mensen gaf aan eens een manuscriptbeoordeling te hebben laten doen. De meningen over de beoordelingen lopen uiteen, van onnuttige feedback tot zeer positieve resultaten, waaronder zelfs publicatie.

Op de vraag of mensen nog tips voor de redactie hadden, kregen we zeer goede ideeën binnen. Met veel van deze gaan we zeker aan de slag. Ook gaven veel mensen complimenten over het magazine en de site, waaronder vanwege de vormgeving. Hier waren we natuurlijk niet op uit, maar het is goed om te horen dat onze diensten en producten in de smaak vallen. Bedankt daarvoor!

Bron

www.schrijvenonline.org