Afbeelding

Verplicht science fiction leesvoer op Amerikaanse scholen

De republikeinse politicus Ray Canterbury uit West Virginia wil een wet aanmaken die leerlingen van de basisschool en middelbare school verplicht om science fiction te lezen zodat ze meer interesse krijgen in wetenschap en wiskunde.

‘Om de interesse in wiskunde en wetenschap onder de leerlingen te stimuleren, gaat de State Board of Education een aantal boeken van het science fiction genre in de bestaande leeslijst opnemen,’ zegt Canterbury. Het gaat in dit geval om verhalen waarin de geavanceerde technologie een belangrijk element vormt van de plot. Er wordt met name gekeken naar de problemen die zich bij deze technologie voordoen en de oplossingen die er erbij worden gepresenteerd. Boeken van schrijvers zoals Isaac Asimov en Jules Verne staan hoog op Canterbury’s lijstje.

Enkele science fiction schrijvers zijn blij met dit nieuws, onder wie David Brin (The Postman) en James Gunn. ‘Canterbury’s plan klinkt als een verlichtend idee,’ zegt Gunn. Ook schrijver Alvin Toffler (Future Shock) vindt het een geweldig idee: ‘Science fiction zet je aan het denken. Je moet denken om het boek te kunnen begrijpen. Dat is wat de wereld nodig heeft, mensen die goed kunnen denken en betere keuzes kunnen maken.’ 

‘Goede science fiction verhalen hebben echter sombere en akelige onderwerpen en vaak zonder een gelukkig einde,’ aldus auteur Brin. ‘Desalniettemin speelt vaak in dit soort boeken het maken van betere keuzes door de mensheid een grote rol. Het genre biedt hoop voor een betere wereld,’ zegt David Brin.

Bron

www.guardian.co.uk/books/2013/apr/19/bill-compulsory-science-fiction-west-virginia