Afbeelding
Foto via Wikipedia
Foto via Wikipedia
Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.
De verhalen van veel ridders, jonkvrouwen en kruisvaarders zullen wij mogelijk nooit meer kennen. Uit onderzoek naar verdwenen Europese middeleeuwse manuscripten blijkt dat waarschijnlijk de helft van alle Nederlandse, Franse en Engelse werken de jaren niet hebben overleefd, wat veel meer is dan verwacht. De werken die we wel nog hebben bestaan soms maar uit fragmenten. Van de Duitse, Ierse en IJslandse ridderromans hebben meer verhalen het overleefd, daarvan is maar ongeveer 20 procent van alle werken verdwenen. Dit hebben de onderzoekers bepaald door gebruik te maken van een statistische methode die biologen gebruiken om populaties van dieren te berekenen. De onderzoekers blijven wel optimistisch: “We gaan proberen te achterhalen hoe cultuur verloren gaat, en daarmee ook hoe we dat kunnen voorkomen”.
Bron: de Volkskrant
Er worden steeds minder Nederlandse romans gelezen door jongeren. Zo blijkt uit de Bestseller 60, een wekelijkse lijst met de bestverkochte boeken in Nederland, waarvan maar een klein percentage ook in Nederland geschreven is. Daarnaast wordt er ook steeds minder in het Nederlands gelezen, gezien veel jongeren toch voorkeur hebben voor Engels. Evelijn de Jong, een werkneemster in boekhandel Dominicanen in Maastricht, zegt in een interview met de Volkskrant het volgende: “Ik vrees dat het Nederlands steeds verder naar achteren wordt gedrukt. We zien het nu met literatuur. Maar het wordt ook in andere genres zichtbaar. Of het nou gaat om geschiedenisboeken of psychologie, jongeren lezen bijna alleen in het Engels”. Een mogelijke reden voor deze verandering is dat Engelse boeken vaak goedkoper zijn dan Nederlandse boeken. Dit komt door de vaste boekenprijs die wij hebben in Nederland. Een andere mogelijkheid is dat er “in Nederlandstalige literatuur altijd zoveel problemen zijn, personages die met zichzelf in de knoop zitten”. Dit vindt de jeugd niet meer zo aantrekkelijk.
Bron: de Volkskrant; Tzum
Toine Heijmans heeft de Nederlandse Boekhandelsprijs 2022 gewonnen met zijn roman Zuurstofschuld. De prijs bekroont het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige boek van het afgelopen jaar. Bijna 300 boekverkopers hebben dit jaar gestemd en vinden dat dit boek extra aandacht verdient. De roman gaat over de band tussen twee klimvrienden en de veranderende wereld van de bergsport. Zuurstofschuld werd beloond met een landelijke advertentiecampagne, een speciale, luxe boekhandelseditie en een kunstwerk van Olivia Ettema, gebaseerd op de roman.
Bron: de Volkskrant; Literair Nederland
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!