Afbeelding

Stapel kranten

Afbeelding van congerdesign via Pixabay 

Joris Luyendijk beschuldigd van jatwerk en Splinter Chabot en Lale Gül ‘overschatte schrijvers’

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.


Volgens Peter Middendorp stal Joris Luyendijk de ideeën voor zijn boek

Joris Luyendijk kreeg behoorlijk wat kritiek op zijn nieuwe boek: De zeven vinkjes. Dit boek gaat over de positie van de witte autochtone heteroman. Voordat Peter Middendorp zich uitsprak over het feit dat Luyendijk ideeën stal, waren er al andere mensen die beweerden dat Luyendijk ideeën van anderen gebruikte alsof het de zijne waren. Middendorp vertelt in een column in de Volkskrant op 11 februari dat hij een paar jaar geleden eens benaderd is door Luyendijk om het over het Binnenhof te hebben. Een paar maanden na de ontmoeting, kwam Luyendijk met zijn boek: Je hebt het niet van mij. Volgens Middendorp had Luyendijk bijna alles opgeschreven wat hij die avond gezegd had, alleen dan alsof hij het zelf verzonnen had. Luyendijk heeft nog geen reactie gegeven op deze beschuldigingen. 

Dit zijn de genomineerden voor de Nederlandse Boekhandelsprijs 2022

De Nederlandse Boekhandelsprijs is een literatuurprijs bedoeld voor werk dat oorspronkelijk Nederlandstalig is. De prijs wordt al uitgereikt sinds 2015. Het gaat vooral om boeken die meer aandacht verdienen in de ogen van de jury. De volgende drie boeken zijn dit jaar genomineerd: Zuurstofschuld van Toine Heijmans, Aleksandra van Lisa Weeda en Raam, sleutel van Robbert Welagen. Op 18 februari wordt de winnaar bekend gemaakt. 

Gerbrand Bakker vindt Splinter Chabot en Lale Gül overschatte schrijvers

In het kader van zijn nieuwe boek De kapperszoon, kreeg Gerbrand Bakker 21 vragen van de Groene Amsterdammer. Tussen die vragen zat ook de vraag welke schrijvers hij overschat vindt. Zijn antwoord daarop was dat hij schrijvers vooral overschat vindt als ze een populair boek hebben vanwege het onderwerp in plaats van de literaire kwaliteit ervan. Daar gaf hij ook twee duidelijke voorbeelden bij: Confettiregen van Splinter Chabot en het boek van Lale Gül. Volgens hem is Conffetiregen vooral populair vanwege de worsteling met homoseksualiteit die in het boek centraal staat. Bakker is al vaker negatief geweest over dit boek. Zo noemde hij het ‘een soort kinderboek dat krukkig en saai geschreven is’.  

Bron: TZUM, Boekhandelsprijs, TZUM

Uitgeven