Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Verkoop je jouw eigen uitgegeven boek direct aan de lezer? Vaak kom je dan niet verder dan je eigen kennissenkring. Daar gaat dit nieuwe initiatief Boekenerf bij helpen! Het is een collectief van auteurs en de ideale plek voor mensen die graag een gesigneerd boek kopen bij de schrijver zelf. En dus mooi voor jou als schrijver!
‘Er is toch niets fijner dan een gesigneerd exemplaar van een boek in je kast, rechtstreeks bij de schrijver gekocht?’ aldus Raats. ‘Die persoonlijke touch, het directe contact tussen lezer en schrijver, dat is een enorme verrijking. In deze coronatijden is dat natuurlijk niet zo evident, maar op Boekenerf kan je je boeken online bestellen, via de webshop van de schrijver of per e-mail. Hij of zij neemt dan een boek van de stapel, signeert het en stuurt het persoonlijk naar je op, eventueel met wat extraatjes of een handgeschreven kaartje bij.’
Leuk voor de lezer, dus. Maar zeker ook voor de schrijver, die hiermee een nieuwe manier heeft om zijn of haar boeken tot bij de lezer te brengen. ‘Uit eigen ervaring weet ik dat het moeilijk is om je boeken te promoten, zelfs voor schrijvers die bij een uitgeverij zitten. De afgelopen twee weken ontving ik per mail talloze enthousiaste reacties van schrijvers. Eén constante valt me daarbij op: dat ze heel dankbaar zijn om een initiatief als dit omdat ze het moeilijk vinden om zichzelf te promoten en hun boek tot bij de lezer te krijgen. Dat vind ik ongelofelijk jammer en ik hoop dat Boekenerf mag helpen om heel wat getalenteerde woordkunstenaars een groter publiek te bezorgen.’
Het maakt dus niet uit of je een boek hebt uitgegeven via een professionele uitgeverij, of in eigen beheer. Boekenerf is een extra kanaal voor alle schrijvers, waarbij je rechtstreeks contact kan hebben met je lezers. Het schrijversbestaan is, zeker in coronatijden, immers eenzaam.
Het project ging van start op 2 november en staat dus nog in de kinderschoenen. Tot nog toe doen er een 30-tal auteurs mee, maar elke dag melden zich nieuwe schrijvers aan. Raats merkt nu al een grote diversiteit op. ‘De genres variëren van poëzie, over thrillers, romans en kinderboeken tot non-fictie.' Ook zijn alle leeftijden welkom: de jongste ‘erfbewoner’ is zestien, de oudste bijna tachtig.
Corona maakt het lanceren van een boek niet makkelijker, nu grote boeklanceringen niet door kunnen gaan. Dat merkte Raats ook toen de lancering van haar roman De schade niet door kon gaan. ‘Nochtans wordt er veel gelezen en worden er veel boeken verkocht online, maar het is heel moeilijk om daar als onbekend schrijver tussenuit te springen.’
Het is ook niet de bedoeling om te concurreren met boekhandels. ‘Het is als beginnend of minder bekend auteur heel moeilijk om je boek in de winkel te krijgen. Ik zie Boekenerf niet als een alternatief, maar eerder als een aanvulling op de al bestaande verkoopkanalen.’
Geïnteresseerde schrijvers mogen zich aanmelden via de website. En natuurlijk kan je er ook boeken shoppen van auteurs die al meedoen!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!