Afbeelding

‘Van realistisch tot absurd, van hilarisch tot diep ontroerend’

‘Van realistisch tot absurd, van hilarisch tot diep ontroerend’ Rob van Essen won met zijn bundel Hier wonen ook mensen de eerste J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste Nederlandstalige korte verhalenbundel. Naast het prijzengeld van €4867 won hij ook het lievelingsboek van Maarten Biesheuvel.

De beste literaire korte verhalenbundel

De J.M.A. Biesheuvelprijs is een nieuwe, jaarlijkse prijs voor de beste literaire korte verhalenbundel van het voorgaande kalenderjaar. Het prijzengeld is volledig gefinancierd door middel van crowdfunding, om aan te tonen dat het onderbelichte literaire genre wel degelijk bewonderaars en liefhebbers kent. In totaal deden er 97 donateurs een bijdrage aan het prijzengeld.

De jury

De jury was zeer te spreken over het werk van Van Essen, over zijn rijke register aan personages en vertellingen: ‘Van realistisch tot absurd, van hilarisch tot diep ontroerend en zo nu en dan dit alles tegelijkertijd. Van Essen beheerst het verhalen vertellen tot in de puntjes, en dat mag gevierd worden,’ aldus de jury die bestaat uit Arjen Fortuin (recensent bij NRC Handelsblad), Esther Kuijper (producent en redacteur), Maarten Moll (recensent bij Het Parool), Roos van Rijswijk (schrijver) en Edith Vroon (redacteur en boekverkoper). 

Uitgeven