Afbeelding

Schrijfvakanties

Foto: Pexels

Vakantie vieren en schrijfkilometers maken

Virginia Woolf stelde in haar essay: A Room of One’s Own (1928) dat een eigen kamer en geld hebben essentiële voorwaarden voor vrouwen waren om te kunnen schrijven. Voor schrijvers van nu, mannen én vrouwen, een open deur. Toch blijkt het in de praktijk verdomd lastig om tijd en ruimte voor jezelf te creëren. Bovendien: ‘Easy reading, is hard writing.’ (E. Hemingway). Reden waarom creatieve schrijfcursussen ongekend populair zijn. In 2016 ontstond een nieuwe behoefte bij (amateur)schrijvers die zich in 2019 ontwikkelde tot een trend: de all-inclusive schrijfvakantie in het buitenland.


Wat biedt een schrijfvakantie in het buitenland?

Schrijfvakanties bieden tijd en ruimte voor jezelf om ongestoord te schrijven en te ontspannen. Ver van huis, los van de stress van het werk en het gezin, ontmoet je medeschrijvers op een inspirerende locatie. Een ervaren schrijfcoach biedt een programma en begeleidt het schrijfproces. Bijna alle schrijfvakanties zijn op all-inclusive basis. Het programma, het aantal dagen en de groepsgrootte variëren (4-10 personen). Hoeveel tijd je buiten de workshops om schrijft, luiert of eropuit trekt, bepaal je zelf. Het concept is niet geheel nieuw. Beroemde schrijvers zochten en zoeken inspiratie in het buitenland. Willem Frederik Hermans schreef zijn meesterwerken in Parijs, Ernest Hemingway schreef Our man in Havana in zijn kamer boven een kroeg in Cuba. En Heleen van Rooijen schrijft graag in Portugal. 

Tips

1. Stel jezelf de vraag: wat heb ik in deze fase van mijn schrijfproces nodig?
› Verkennende fase: een korte basiscursus schrijftechnieken met veel schrijfopdrachten, interactie met groepsgenoten en een bevlogen docent.
› Beginnend (aspirant-)schrijver: uitgebreide cursus met kennis van structuurelementen, schrijftools en -tips, persoonlijke feedback en coaching, interactie met (aspirant-)schrijvers.
› Gevorderde (aspirant-)schrijvers: individuele begeleiding bij de structuur van het manuscript, het maken van het schrijfplan. Correctie?

2. Google op schrijfvakanties in het buitenland. Surf naar de websites van vakanties die inhoudelijk passen bij jouw schrijffase en wensen.
Bekijk de website van de schrijfcoach of ga naar haar/zijn LinkedIn-profiel! Niet alle schrijfcoaches hebben een eigen website.

3. Neem persoonlijk contact op met verschillende schrijfcoaches: een klik is belangrijk. Stel vragen:
› Waarom ben je schrijfcoach geworden?
› Welke schrijf- en of coachopleiding heb je gevolgd?
› Welke ervaring heb je?
› Wat is de minimale en maximale groepsgrootte?
› Hoeveel persoonlijke begeleiding is er?
› Waar vind ik reviews?
› Hoe kom ik in contact met andere (aspirant-) schrijvers?

4. Kies de juiste vakantie en houd dit voor ogen. Een goede schrijfcoach:
› biedt het programma dat past bij jouw schrijffase
› geeft je vertrouwen
› is enthousiast, activeert en inspireert
› zorgt voor interactie in de groep
› heeft aantoonbare kennis en ervaring
› biedt ondersteunend lesmateriaal
› biedt je individuele coaching en feedback
› helpt je bij blokkades en een writer’s block
› helpt bij het concreet maken van jouw schrijfplan
› kan jouw manuscript redigeren
› helpt je jouw doel te bereiken!

Wat kost een schrijfvakantie?


De prijzen variëren van € 595 tot € 899 per week exclusief reiskosten. De prijs hangt af van het aantal overnachtingen, de locatie en verzorging, de kamer, de inhoud van het programma en de schrijfcoach. Is het echt een all-inclusive vakantie of zijn de lunches voor eigen rekening? Kun je er met eigen auto naar toe (Frankrijk), of komt de prijs van een ticket boven op de reissom (Italië, Griekenland of Spanje).

Wie is Marjon Joosten?

Marjon Joosten is schrijver, dichter, docent Nederlands en schrijfcoach. Ze studeerde Nederlandse taal en letterkunde. In 2013 verliet ze het voortgezet onderwijs en sloeg ze een creatievere taalweg in. Ze volgde ze de opleiding Docent Creatief Schrijven (Hogeschool van Amsterdam), vervolgens een coachopleiding (Walthuis, Amsterdam) en ontwikkelde zich tot schrijfcoach.

Marjon Joosten ontwikkelde en schreef het lesmateriaal voor de creatieve schrijfcursussen die ze aan de Volksuniversiteit van Arnhem geeft. Als schrijfdocent en -coach inspireert en begeleidt Marjon (aspirant) schrijvers die hun plezier in creatief schrijven willen vormgeven en ontwikkelen of serieuze schrijversambities hebben. Marjon verzorgt als schrijfcoach regelmatig creatieve schrijfweken in de Vogezen in Frankrijk. Lees meer over Marjon op LinkedIn.

Afbeelding

Marjon Joosten

Publicaties


2017: Gedichtenbundel Feniks
2010–2016: Voorbij de verbeelding (gedichten) en Stadshart (proza)
2015: Readers, t.b.v. Volksuniversiteit Arnhem
Basiscursus Creatief Schrijven (non-fictie)
Naar een manuscript (non-fictie)