UKV's van de week in de schijnwerpers

In de groep Schrijven Magazine: Ultrakorte Verhalen dagen we schrijvers iedere dag uit om een ultrakort verhaal te schrijven: een heel verhaal in maximaal 99 woorden. Zowel voor beginnende als ervaren schrijvers is dit een fijne oefening om kort en krachtig een verhaal te kunnen vertellen. Iedere week zetten we er vijf in de spotlights als aanmoediging en waardering. Deze vijf vielen ons deze week op, vanwege hun originaliteit, verrassende wending, kwaliteit of spraakmakendheid.
 

Queen Bee  - Nel Goudriaan

11 april 

‘Nodig je háár ook uit op je feestje, Chantal?’
‘Ja, ik vind het zielig dat zij wordt buitengesloten.’
Mylène richt zich tot de anderen van het groepje:
‘Hóren jullie dat? Ze heeft het toch zeker aan zichzelf te danken? Kom, meiden, we gaan even in conclaaf.’
Zes vriendinnen lopen naar de andere kant van het plein.

‘Vanaf nu verbied ik jullie om met Chantal te praten. Laat haar maar samen met die trut kletsen.’
‘Je hebt helemaal gelijk, Mylène.’
‘Wisten jullie trouwens dat Chantal ...?’
‘Oh, nee, echt?’
De bel gaat.
‘We appen nog, denk erom wat ik zojuist zei.’

Zondag - Cora van B

10 april

Een zonnige zomerdag, het is warm, bomen en struiken exploderen augustusgroen. De straten ogen uitgestorven, het is vakantietijd. 
We wandelen met kleinzoon in de wandelwagen. Hij noemt de rode, gele en blauwe bloemen in de tuinen die we passeren en wijst de weg naar zijn favoriete speeltuin.
Net als ik bedenk hoe heerlijk rustig ik hier woon, zucht schoondochter: ‘Wat is het op zondag toch altijd dood in dit dorp.’

In mijn mintnopjes - Nancy Bastiaans

8 april 

Na het strikken van mijn dropveters, veeg ik mijn voeten op de zure mat en steek de dropsleutel in het slot. Binnen gris ik een colaflesje van het aanrecht en kijk naar de grazende boerderijdrop. Hongerige katjesdrop geeft me kopjes. Ik tel mijn dropcenten, stap in mijn autodrop en race naar de winkel. Op de stoep staat een bord waarop met schoolkrijt staat geschreven: Dropshot en winegums voor de halve prijs. Een Engelse droplul duwt me aan de kant. Ik val in de honingdrop. Een gummibeer is woest. Hij geeft me tikkels tot ik zwart/wit zie.

Gehaald - Daan Bos

9 april

Ik knijp mijn billen strak en haast me naar de buurtwinkel. Voor het automatische poortje staan de mandjes. In een soepele beweging trek ik de hele stapel om. Bukken of niet? Sinaasappelen op grijphoogte, ik smijt er zes in mijn mandje. Geen tijd om brood uit te zoeken, getver, roggebrood met stukjes wortel. Kipfilet, melk, diepvriesfrietjes en een reep melkchocola volgen. 
Mijn maag rommelt zo hard dat zelfs de onverstoorbare Estse kassajuffouw opkijkt. Ze zegt niks. 
Bij de voordeur laat ik de billenspanning een ietsepietsje glippen. In een oogwenk loopt het dun langs mijn benen.

Herinnering - Stella Mantel

10 april 

Op bezoek bij mijn vroegere schoonvader kon het gebeuren dat ik hem zag rondlopen in zijn studeerkamer.
Niet zomaar rondlopen. Hij hield een zakdoek vast, die hij aan een punt beet had, er zwaaiend mee draaide en er dan, diep in gedachten, een poosje op ging zitten kauwen.
Dit herhaalde zich totdat hij een goede zin had. Die werd snel genoteerd. Zelfs als historicus viel het schrijven hem zwaar.
Hij schreef boeken als: ¨Crisis en critiek der democratie.¨
Als tegenwicht maakte hij geintjes over de stoelgang en aanverwante onderwerpen, hikkend van de lach, de tranen uit zijn ogen vegend.