Uitslag mooiste en lelijkste woord 2012

De uitslag van het mooiste en lelijkste woord van 2012 is bekend.Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) maakte dit weekend de winnaars van het mooiste en lelijkste woord van 2012 bekend: pandapunten en grexit.

Pandapunten is met bijna 40 procent van de stemmen de overtuigende winnaar van het Mooiste Woord 2012. Een pandapunt is een verwijzing naar een seksloze maand (voor studenten een seksloze week). Heb je dus lang geen seks, dan verzamel je pandapunten. Overige genomineerde mooie woorden waren aardhommel, hybridekameel, lentezon en zwijgprotest.

Grexit is met 31 procent van de stemmen het Lelijkste Woord van 2012. Dit woord is gevormd uit Griekenland en exit. Overige genomineerde lelijke woorden waren Hop!-koffer, schurftmijt, taalnazi en worstcasescenario.

Motivatie

Pandapunten wordt als mooiste woord beschouwd vanwege de vergelijking die wordt gelegd: heb je veel pandapunten, dan word je net als de panda bedreigd met uitsterving. Veel mensen stemden op het woord omdat het een ‘hot item’ is, hoewel sommigen de betekenis van het woord niet kenden. ‘Wat een lief woord’, was dan ook de motivatie.

Grexit deed velen gruwelen. ‘Lollig doen over een crisis, afschuwelijk’, zei iemand. ‘Onnodig anglicisme’, was een andere veelgebruikte motivatie om op grexit te stemmen. Toch was voornamelijk de klank van het woord reden om erop te stemmen.

Bekijk hier de einduitslag en ook een omschrijving van alle genomineerde woorden.

Bron

www.inl.nl/onderzoek-a-onderwijs/lexicologie-a-lexicografie/mooiste-lelijkste-woord-2012