Afbeelding

Genomineerden lelijkste en mooiste woord 2012 bekend

De genomineerde mooiste en lelijkste woorden van 2012 zijn bekend.Hybridekameel is mooi, en taalnazi lelijk. Maar waarom eigenlijk?

Een paar weken geleden riep het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) iedereen op hun voorkeur voor de mooiste en lelijkste woorden van 2012 bekend te maken. De mooiste woorden zijn: aardhommel, hybridekameel, lentezon, pandapunten en zwijgprotest. De lelijkste genomineerden zijn: grexit, hop!-koffer, schurftmijt, taalnazi en worstcasescenario.

Het INL wilde ook weten wat de motivatie van de voor- en afkeur was. Uit de eerste stemronde blijkt dat woordbetekenis veruit de meeste invloed heeft, wat natuurlijk beïnvloed wordt door leeftijd, cultuur en taalkennis. Een voorbeeld is het woord xenolavabofobie; de ene vindt dit een lelijk en moeilijk woord, terwijl de andere het als grappig bestempelt vanwege de betekenis ervan.

Een opmerkelijke genomineerde voor het mooiste woord is pandapunten, wat in eerste instantie onschuldig oogt. Het INL vraagt zich echter af of iedereen die het woord nomineerde de werkelijke betekenis kende. Pandapunten geven namelijk aan hoelang iemand geen seks heeft gehad.

Het mooiste en lelijkste woord van 2012 worden eind dit jaar bekend gemaakt. Je kunt online je stem uitbrengen via deze link, of op de Twitter van het INL.

Bron

www.inl.nl/onderzoek-a-onderwijs/lexicologie-a-lexicografie/mooiste-lelijkste-woord-2012