De mooiste en lelijkste woorden van 2012

Kies nu je mooiste en lelijkste woord van 2012.Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) roept alle taalgebruikers op hun mooiste en lelijkste woord van 2012 te kiezen.

Het INL beheert het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW), een digitaal woordenboek waar elke drie maanden zo’n 1.250 woorden aan worden toegevoegd. De woorden die in 2012 zijn toegevoegd, staan nu online. Het INL nodigt iedereen uit hun voorkeur voor of juist afkeur van een woord te delen.

‘Maar we willen niet alleen een lijstje publiceren van mooie en lelijke woorden, maar ook onderzoeken wat de motivatie is,’ aldus Tanneke Schoonheim, een van de lexicologen en redacteuren van het ANW. ‘Klinkt bijvoorbeeld aardspin gruwelijk? Of maakt de associatie het een lelijk woord?’

Klik hier om je mooiste en lelijkste woord van 2012 te kiezen. Je kunt zoveel woorden insturen als je wil. De resultaten worden eind 2012 gepresenteerd.

Algemeen Nederlands Woordenboek

De woordenlijst van ANW bestaat uit nieuwe woorden en neologismen (zoals apenstraartgeneratie en basejumpen). Ook vind je video’s en geluiden, ter ondersteuning van de betekenis van een woord. In het ANW kun je van woord naar betekenis zoeken, maar ook andersom. Ook kun je zoeken op afkorting, synoniem, woordsoort, stijl en medium.

Bron

www.inl.nl/onderzoek-a-onderwijs/lexicologie-a-lexicografie/algemeen-nederlands-woordenboek