Afbeelding

Krant

Foto door Ekrulila via Pexels

Uitgeverij Derksen wil niet reageren en AD kiest besproken boeken onafhankelijk

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.


Hoe kiest het AD de boeken voor het zaterdagmagazine?

In het zaterdagmagazine van het Algemeen Dagblad, Mezza, worden regelmatig boeken besproken. Maar hoe kiest de redactie welke boeken wel en niet aan bod komen? Volgens het AD gebeurt dit niet door te overleggen met uitgevers. Wel wordt gekeken in de catalogi van uitgeverijen naar mogelijke interessante boeken, dan wordt de auteur geïnterviewd over zijn of haar nieuwe werk. Verder kiezen ze vaak voor boeken die in stapels in de winkel liggen, daarover willen de lezers van het AD meer weten. Soms als er een bepaald boek wordt besproken, verschijnt er ook een advertentie van dat boek in het magazine. Daar heeft de redactie van het AD dan niks mee te maken. Vaak hebben de uitgevers dan gecommuniceerd met de advertentieafdeling om dat te regelen. De redactie en advertentieafdeling hebben onderling geen contact.

Uitgeverij bestseller Derksen wil niet reageren op rel

De uitgeverij van de bestseller over Johan Derksen, Uitgeverij Overamstel, wil niet reageren op de rel van afgelopen week. Tijdens het programma Vandaag Inside vertelde Derksen dat hij op 24-jarige leeftijd een kaars tussen de benen van een dronken, bewusteloze vrouw zou hebben gestopt. Hier werd niet overal even goed op gereageerd. Verschillende grote partijen hebben al gezegd de samenwerking met hem te stoppen. Ook het programma zelf, Vandaag Inside, stopt. De uitgever van het boek wil geen commentaar geven. In 2021 was het autobiografische boek over Derksen een bestseller. Of er een vervolg komt van het boek en de samenwerking weten we dus nog niet. 

Nederlandse literatuur verdwijnt weer uit de lijst

Nog geen twee weken geleden vertelden we dat de Nederlandse literatuur het juist weer goed deed op de Bestseller60. Dat dit een oorzaak was van de Nederlandse Boekenweek kunnen we nu met zekerheid zeggen. Nu de Boekenweek voorbij is, verdwijnen veel boeken weer van de lijst. Andere boeken zakken een flink aantal plekken. De enige die voor nu nog op dezelfde plek staat, is het Boekenweekessay van Marieke Lucas Rijneveld. 

Bron: AD, Ditjes & Datjes en TZUM

Uitgeven