Afbeelding

Gouden vulpen

Foto: Pexels

Twee Nederlanders bovenaan The New York Times bestsellerlijst, 6 debutanten maken kans op de Bronzen Uil 2021

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week!
 


Canadese scholen verbranden boeken met stereotyperingen

Vanwege stereotypering van native Americans in boeken en strips, zijn er in Canadese scholen veel boeken verwijderd. In 2019 verbrandden de scholen deze boeken en gebruikte de as als voeding voor pas geplante bomen, om zo iets negatiefs om te draaien naar iets positiefs. Inmiddels vinden ze het beeld van verbranden boeken wat onprettig, maar worden de boeken nog wel verwijderd.

Bron: Tzum.info

Dit zijn de 6 debutanten die kans maken op de Bronzen Uil 2021

De debutantenprijs de Bronzen Uil, ter waarde van 10.000 euro, heeft nog zes genomineerden op de lijst staan. De gelukkige zijn:

  • Varkensribben van Amarylis De Gryse (Uitgeverij Prometheus)
  • De grijzen van Vincent Merjenberg (Uitgeverij Atlas Contact)
  • De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmakers. (Uitgeverij Das Mag)
  • De hemel is altijd paars van Sholeh Rezazadeh (Uitgeverij AmbolAnthos)
  • Confrontaties van Simoge Atangana Bekono (Uitgeverij Lebowski)
  • Lijn van wee en wens van Caron van Thuyne (Uitgeverij Koppernik)

Op 9 oktober wordt bekend wie zich de enige echte winnaar van 2021 mag noemen.

Bron: Tzum.info

Twee Nederlanders boven aan de bestsellerlijst van The New York Times

De Nederlandse Bessel van der Kolk en Roxanne van Iperen staan bovenaan in de bestsellerlijst van The New York Times, beiden in de categorie non-fictie paperback.
Bessel van der Kolk staat op de eerste plaats met zijn boek The Body Keeps the Score (Nederlands vertaald: Traumasporen) dat vertelt dat trauma’s sporen achterlaten in het lichaam.
Roxanne van Iperen staat op plaats twee met haar boek The Sisters of Auschwitz (een vertaling van ’t Hoge nest) waarin van Iperen het verhaal vertelt van de twee bewoners die jaren geleden in het huis woonde waar zij nu leeft. Dat waren de Joodse verzetsvrouwen Janny en Lien Brilleslijper.

Bron: Nu.nl 

P.C. Hooftprijs Poëzie uitgereikt

Donderdag 9 september heeft Alfred Schaffer de P.C. Hooftprijs voor Poëzie overhandigd gekregen. De prijs, die ieder jaar een ander genre aankaart, gaat gepaard met een bedrag van 60.000 euro. Eerder dit jaar won Alfred Schaffer ook al de Herman de Coninckprijs, die altijd uitgaat naar dichters op het Nederlands taalgebied.

Bron: Nu.nl  

Beste boek voor jongeren 2021 bekend

Simone Atangana Bekono wint met haar boek Confrontaties (Lebowski) de prijs Beste Boek voor Jongeren 2021 in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig. Het is haar debuutroman, waarmee ze ook al op de shortlist van de Libris Literatuurlijst van 2021 stond en afgelopen zaterdag de Hebban debuutprijs heeft gewonnen.
Het boek gaat over de zestienjarige Salomé Atabong. Op een middag heeft ze twee van haar schoolgenoten ernstig mishandeld, waardoor ze nu in het jeugdcentrum zit. Daar moet ze proberen om haar hoofd koel te houden tussen de anderen meiden.

Het interview met Simone in Schrijven Magazine lezen? Klik hier!

Uitgeven