Tips uit de scheurkalender voor aspirant-schrijvers, boekenwurmen en taalpuristen

Een boek schrijven is een van de meest gekoesterde wensen van de mensheid. De scheurkalender Schrijven is scheuren helpt je om deze droom te verwezenlijken en dat nog wel vanuit de comfortabele positie van je eigen wc. Marja Pruis, Joost de Vries en Kees ‘t Hart bladerden door hun persoonlijke notitieboekjes, lievelingsboeken en knipsels, op zoek naar de belangrijkste quotes over schrijven. Het resultaat bezorgt je een grinnik, een openbaring of inspiratie. Hieronder een paar tips om mee te beginnen:

Schrijftip donderdag 18 januari

‘Ik stond nog op mijn benen. Ik ben geraakt. Ik bevoelde mijn buik. Er zat een gaatje met licht verschroeide randjes in mijn witte overhemd: mijn Paul Smith-hemd, dacht ik spijtig. Ik had er een weeksalaris voor betaald in San Francisco.’

Een vrouw gaat vreemd, haar man ontdekt het en wordt boos. Een vader overlijdt, de dochter is verdrietig. Een man verliest zijn baan, hij zet het op een drinken. Dit zijn allemaal saaie personages. Personages komen pas goed tot leven als hun gedrag en emoties niet een-op-een staan met de gebeurtenissen. Een goede schrijver houdt zijn lezer lezende door kinken in de emotionele kabels te lassen. Richard wordt neergeschoten in het heerlijke universiteitsmoordmysterie The Secret History van Donna Tartt en het eerste waar hij aan denkt is zijn shirt. Dat is pas een dissonant, dat is pas een personage.

Schrijftip maandag 30 juli

‘Ik voorzie een heel bos en uiteindelijk wordt het een bonsaiboompje.’ - Patrick Modiano in NRC Handelsblad (2000)

Alles krimpt op papier, aldus de Franse schrijver Patrick Modiano Nobelprijswinnaar in 2014. Wat in je hoofd nog ruim en groot was, versmalt zich zodra je het opschrijft. ‘Iedere keer heb ik het gevoel dat er een discrepantie is tussen wat ik wilde schrijven en wat ik geschreven heb. In het begin zie ik de dingen breed.’ Schrijven ervaart Modiano daardoor als verschrikkelijk beklemmend. Er is maar één remedie volgens hem: korte, duidelijke zinnen maken om orde te scheppen, een indruk van stilte geven, en dit in zo kort mogelijke tijd.

Schrijftip donderdag 22 november

‘There is but one lord of the rings, and he does not share power.’ - J.R.R. Tolkien in The Lord of the Rings, The Fellowship of the Ring (1954)

Lekker altijd, hè, als in een boek de titel wordt verklaard?
Vanzelfsprekend is er weinig zo moeilijk als de juiste titel voor je boek te verzinnen. Hij moet zowel de sfeer bepalen als de verbeelding prikkelen, hij moet zowel poëtisch zijn als relevant. Als de lezer eenmaal bij de laatste bladzijde aangekomen de titel nog steeds niet snapt, is de schrijver te poëtisch geweest, heeft hij te ver gezocht. Niet goed. Als de lezer de titel eenmaal leest en denkt, O, zit het zo, nou, oké, dan heeft de schrijver ook gefaald, want dan heeft hij het mysterie van zijn boek met de titel te plat gemaakt.

Goede titels: Boven is het stil, Geheime kamers.

Meer tips vind je op dasmag.nl Schrijven is scheuren Das Mag Uitgevers €15,00.