Afbeelding

Abdulrazak Gunrah

Foto: PalFest origineel geplaatst op Flickr

Tanzaniaanse Abdulrazak Gunrah wint Nobelprijs voor de Literatuur

De Nobelprijs voor de Literatuur is dit jaar uitgereikt aan auteur Abdulrazak Gunrah. Het Nobelcomité prijst hem “voor zijn compromisloze en meedogende doordringing in de effecten van kolonialisme en het lot van de vluchteling op de golf tussen culturen en continenten”.


Over Abdulrazak Gunrah

De 73-jarige Gunrah is geboren op het eiland Zanzibar in 1948 en verhuisde in 1968 naar Groot-Brittannië om daar te studeren. Van 1980 tot 1982 gaf hij les aan de Bayero University Kani in Nigeria. Gunrah schrijft volledig in het Engels en in 1987 publiceerde hij zijn eerste boek Memory of Departure. Het thema van het ontwrichten van vluchtelingen loopt als een rode draad door zijn werk. 
Zijn bekendste werken zijn Paradise en By the Sea. In zijn verhalen schrijft hij over zijn ervaringen als immigrant.

Paradise uit 1994 is een historische roman over de corruptie van de traditioneel Afrikaanse cultuur door het Europese kolonialisme. Met dit werk werd Gunrah genomineerd voor de Booker Prize en de Whitebread Prize for Fiction. 

Gunrah wordt sinds de publicatie van zijn, inmiddels ook in het Nederlands vertaalde, roman Paradise beschouwd als één van de meest belangrijke postkoloniale schrijvers.

Geprezen

Volgens Nobelprijsvoorzitter Anders Olssen geeft Gunrah in zijn tien romans de ervaring van kolonialisme in West-Afrika weer

Met het winnen van de Nobelprijs, ontvangt de Brits-Tanzaniaanse 10 miljoen Zweedse kronen (ongeveer 985.000 euro). Gurnah neemt met het winnen van de prijs het stokje over van de Amerikaanse Louise Glück, die de prijs vorig jaar in ontvangst mocht nemen. 
 

Uitgeven