Afbeelding

Louise Glück krijgt Nobelprijs voor de Literatuur

Louise Glück rond 1977. Foto: Wikipedia, rechtenvrij.

Amerikaanse Louise Glück wint Nobelprijs voor de Literatuur

De Nobelprijs voor de Literatuur is dit jaar uitgereikt aan dichtster Louise Glück. Het Nobelcomité prijst haar “onmiskenbare poëtische stem, die met sobere schoonheid het individuele bestaan universeel maakt.” Glück is daarmee de zestiende vrouw die de prijs in ontvangst mag nemen. 


Over Louise Glück

De 77-jarige Glück wordt gezien als één van de meest prominente dichters in de Amerikaanse literatuur. In 1968 maakte ze haar debuut met Firstborn en sindsdien won de Amerikaanse al meerdere prijzen, waaronder de prestigieuze Pulitzerprijs. Het Nobelcomité ziet haar dichtbundel Averno als ‘meesterlijk’. In de gedichten is de Griekse mythe te vinden van de godin Persephone en Hades, de god van de onderwereld. Andere veelvoorkomende thema’s in Glücks werk zijn het gezinsleven en de relatie tussen ouders en broers en zussen. 

Met het winnen van de prijs, ontvangt de Amerikaanse 10 miljoen Zweedse kronen (ongeveer 960.000 euro). Het is de zestiende keer dat een vrouw de prijs wint sinds de eerste uitreiking in 1901. De laatste vrouwelijke winnaar was Olga Tokarczuk in 2018. 

Nederlandse winnaars 

Een Nederlandse winnaar is er helaas (nog) niet geweest. Harry Mulisch, Louis Couperus, Cees Nooteboom, Hella Haasse en Johan Huizinga stonden wel eerder op de longlist. Nederland is één van de weinige landen die nog nooit de Nobelprijs voor de Literatuur heeft ontvangen. Henk van der Liet van de Universiteit van Amsterdam zei tegen Radio 1: "Dat is echt wel een pijnpunt. Zeker omdat we lang niet zo'n klein taalgebied zijn als we zelf soms denken." Cees Nooteboom prijkt al jaren op de lijst met favorieten, net als voorheen Harry Mulisch.

Bron: NOS, NU.nl, Radio 1

Uitgeven