Tachtigplussers schrijven proza

Tachtigplussers schrijven prozaDrie Nederlandse verzorgingstehuizen zijn een project gestart waarbij jonge schrijvers ouderen begeleiden bij het vertellen en opschrijven van hun eigen verhalen. Onder het mom ‘geen prozac maar proza’ hoopt men de geestelijke gezondheid en de levenslust van tachtigplussers te verbeteren.

Literair Productiehuis Wintertuin en Vitalis Zorggroep zijn een samenwerking aangegaan om een platform voor ouderen en verhalen op te richten. Een hieruit voortgevloeid project, Het Verhalenhuis, is onlangs voor een jaar van start gegaan in Vitalis Kortonjo in Eindhoven, AxionContinu in Utrecht en Pleyade in Elst.

Herinneringen als verhaal

Tijdens het project begeleiden jonge schrijvers hen bij het naar boven halen van herinneringen en het opschrijven daarvan. De schrijfsessies worden gehouden in een door de zorginstellingen ontworpen decor dat refereert naar de vooroorlogse huiskamer en dat het geheugen moet prikkelen. Daarnaast halen de ouderen herinneringen op aan de hand van foto’s, gebruiksvoorwerpen en gedichtjes, die moeten dienen als basis voor het optekenen van de verhalen.

Aanleiding

In een recent verschenen rapport over de ouderenzorg schrijft het College voor de Rechten van de Mens dat er nog te veel mankeert aan de dagbesteding in verzorgingstehuizen. Dit leidt tot verveling onder ouderen en dat zorgt ervoor dat zij zowel geestelijk als fysiek sneller achteruit gaan. Het project is gestart om deze achteruitgang te voorkomen en de dagen van de ouderen minder eentonig te maken.

Publicatie

De verhalen zullen online worden gepubliceerd op de website van Het Verhalenhuis en uiteindelijk zullen de verhalen worden gebundeld en worden uitgegeven. Ook zal een aantal ouderen een zelfgeschreven verhaal voordragen op literaire podia. 

Bron: Wintertuin