Taaltip: is het op of in internet?

Voorzetsels zijn lastige woorden. Dat weet iedereen die een vreemde taal heeft geleerd: elke taal heeft zijn eigen gewoonten bij de keuze van voorzetsels. In de ene taal zit je achter de computer, in ander talen zeg je dat je ervoor zit. Beide keuzes hebben een bepaalde logica, het is maar vanuit welk perspectief je ernaar kijkt.

Zo spreken we bij internet in het Nederlands over: op internet.

 Ik heb het opgezocht op internet.

De meeste mensen zullen ook niet twijfelen over de keuze voor dit voorzetsel. In het Duits is de keuze echter op in gevallen. In die taal spreekt men van: im Internet.

Misschien zou in vanuit een bepaald perspectief in het Nederlands ook logischer zijn, maar de gegroeide taalpraktijk geeft toch de doorslag. Mensen zijn er intussen zo aan gewend om ‘op internet’ te zeggen, dat ze niet gemakkelijk meer zullen overschakelen op iets anders. De keuze voor een bepaald voorzetsel is dus vaak gebaseerd op gewoonte.

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en ervaar het gemak en de zekerheid van het juiste antwoord op je taalvraag. Hier vind je de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!

Techniek