Afbeelding

Barbecue

Foto: Pexels

Taaltip: is het barbeque of barbecue?

Het is er het seizoen voor, maar hoe spel je het woord eigenlijk: barbeque of barbecue?

De juiste spelling (ook in het Engels) is: barbecue.

Het Engels heeft het woord uit het Spaans geleend (barbacoa). Dat woord komt op zijn beurt uit een indianentaal van het Caribische eiland Haïti, waarin het (onder andere) gebruikt werd voor een voorwerp waarop je vlees kon roken of drogen. Via Mexico en de Verenigde Staten is het woord bij ons terechtgekomen.

Het is overigens niet zo vreemd dat je denkt aan een spelling met een q. Er is namelijk de afkorting BBQ. In deze afkorting staat de q voor de klank van de letter q in het Engels (= kjoe) - net zoals je for you kunt afkorten tot 4U.

Ook bij het werkwoord zijn er spellingproblemen. De stam is barbecue en daar plak je de uitgang aan vast. Dus: barbecueën, wij barbecueden, wij hebben gebarbecued.

Als je het Engelse woord wilt vermijden is er ook nog altijd dat mooie Afrikaanse woord: braai. Volgens de Dikke Van Dale is dat vooral een barbecue waarvoor de deelnemers allemaal wat meebrengen.

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en ervaar het gemak en de zekerheid van het juiste antwoord op je taalvraag. Hier vind je de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!

Techniek