Schrijvers en uitgeverijen bang voor marktverstoring

Schrijvers en uitgeverijen bang voor marktverstoringAfgelopen week hebben de Vereniging van Letterkundigen en het Nederlands Uitgeversverbond een brief naar minister Bussemakers gestuurd. Ze uiten hun zorg dat bibliotheken een te grote positie krijgen in de e-bookmarkt.

Bij de wet is vastgesteld dat bibliotheken het recht hebben tegen een vaste vergoeding papieren boeken uit te lenen. Onlangs lieten enkele partijen  in de Tweede Kamer weten dat ze ook digitale boeken onder dit recht willen laten vallen.

Momenteel moeten er aparte afspraken met elke uitgeverij worden gemaakt als bibliotheken digitale boeken willen uitlenen. Hierdoor is het aanbod nog beperkt en niet actueel in vergelijking met het aanbod van e-books in webwinkels .

Leenrecht e-books slecht idee

Uitgevers en schrijvers vinden eenzelfde soort leenrecht voor e-books een slecht idee. De boekenmarkt verkeert al in zwaar weer en ze zijn bang voor verdere verstoring van de markt. Ze zijn van mening dat er al genoeg opties zijn voor bibliotheken om e-books uit te lenen.

‘Wanneer e-books worden uitgeleend op grond van de regelgeving voor fysieke boeken, of wanneer er een contributievrijstelling voor e-books zal komen, zal de exploitatie van zowel het papieren als het digitale boek fundamenteel geraakt worden.’

De bibliotheken spanden op 27 mei een proefprocedure aan tegen stichting Leenrecht om via een rechter meer duidelijkheid te krijgen of e-books nou wel of niet onder het leenrecht vallen.

Hier is de volledige brief te lezen.

Uitgeven