Afbeelding

Schrijver Pieter Steinz (52) overleden

Schrijver/journalist Pieter Steinz (52)  is maandagavond overleden aan de gevolgen van zenuwziekte ALS. Steinz werkte van 1989 tot 2012 bij NRC Handelsblad, o.a. als literair redacteur en chef Boeken. Daarnaast schreef hij zo’n 17 boeken, waaronder Made in Europe (2014) en Lezen etcetera (2004).

Van 2012 tot 2015 was Steinz directeur van het Nederlands Letterenfonds, een functie die hij uiteindelijk vanwege zijn ziekte moest neerleggen. In zijn strijd met ALS heeft hij bijgedragen aan de bekendheid van de ziekte, door een boek te schrijven waarin hij zijn ziekteproces beschreef. In Leven met ALS - literatuur als levensbehoefte beschrijft hij onder andere hoe hij zijn stem verloor, rolstoelgebonden raakte en uiteindelijk niet meer zelf kon eten of drinken.  

In 2015 raakte Steinz betrokken bij een incident in een Bloemendaalse strandtent. Samen met zijn vrouw zat hij op een terras, maar toen zij even ging zwemmen kreeg de ernstig zieke Steinz te horen dat hij niet op het terras mocht blijven zitten. Hij bestelde niets en ‘kon niet praten’. Het incident maakte veel woede los op sociale media, waarna de strandtenteigenaar zich verontschuldigde. Hij schonk de hele dagomzet aan Stichting ALS Nederland.

Bron

http://nos.nl/artikel/2128923-journalist-steinz-52-overleden-chroniqueur-van-ziekte-als.html

Uitgeven