Afbeelding
Bron: Pixabay
Bron: Pixabay
Je zoekt een plek waar het stil is en je kan schrijven. Wat dacht je van een weekend in het klooster? Voor velen een plek waar ze gefocust kunnen schrijven. Alleen of met een groep.
Als je voor een groepsretraite in het klooster kiest, zijn er vaak groepsmomenten waarbij iedereen tegelijk aan dezelfde schrijfopdracht werkt, waarna je het resultaat aan elkaar mag voorlezen. Je krijgt feedback wat helpt om je als schrijver te ontwikkelen. Op een ander moment van de dag is er dan tijd voor bezinning of jouw persoonlijke schrijfproject. Bij sommige retraites volg je ook een sessie meditatie of beweging. Dit kan helpen om je lichaam in een zorgeloze stand te plaatsen. Als je niets meer aan je hoofd heb, kun je je beter focussen op het schrijven en wakkert de creativiteit aan.
Indien je alleen een overnachting boekt, is er geen begeleider bij. Het nadeel kan zijn dat je geen feedback krijgt, maar ook als je geconcentreerd schrijft, kun je je als schrijver ontwikkelen. Tijdens het gebed van de monniken is het misschien fijn om je aandacht even daarop te richten. Let ook eens op hoe de monniken of nonnen afgezonderd van de drukke hectiek leven. Zo geef je de sereniteit de kans om tot je door te dringen. Een ander voordeel is dat je zowel een plekje in het klooster kan zoeken om te schrijven, als dat je af en toe je benen kan strekken. In de tuin spreekt de natuur ter inspiratie of zorgt de atmosfeer voor de kalmte waarnaar je op zoek was.
In Nederland vinden er in kloosters onder andere schrijfretraites plaats. Er bestaat geen vast programma voor een retraite. Een bekende schrijver die al veel weekend- en vijfdaagse schrijfretraites heeft begeleid is Geertje Couwenbergh. Couwenbergh is auteur van onder andere het boek Zin: Lust in je leven door schrijvenen ze is columnist en schrijft voor verschillende bladen. Haar schrijfretraites vinden een paar keer per jaar plaats in het Dominicanen Klooster Huissen. De retraites verzorgt ze samen met yogadocent Jasmijn Koelink die lessen geeft in yoga, ademhaling en welzijn. Tijdens zo’n schrijfretraite richten ze zich op drie elementen: stilte, beweging en schrijven. De structuur van de schrijfweken en –weekenden zijn altijd hetzelfde, de thema’s variëren. De prijs van een schrijf- en stilteweekend begint vanaf 299,-. Hoeveel jij betaalt, wordt bepaald door jouw maandelijkse inkomen.
In het dorpje Velp, naast Arnhem, ligt het Emmaüsklooster. Hier kun je een overnachting boeken als je het schrijfproces liever alleen wilt voortzetten. In Nederland of België kun je zo bij verschillende kloosters terecht voor een of meerdere overnachtingen. Bijvoorbeeld bij Het Klooster Breda of Klooster Wittem. De prijzen voor een overnachting in een klooster variëren van 35,- tot pakweg 89,-. Alle kloosters houden rekening met het verschil in inkomen tussen mensen.
Wil je toch iets meer luxe, maar wel de sfeer van een klooster ervaren? Dan kun je overnachten in een kloosterhotel, een hotel dat oorspronkelijk een klooster was. Zo bestaat er in Nederland het Fletcher Hotel Willibrordhaeghe in Deurne, Hotel Klooster Elsendael in Boxmeer of Leerhotel Het Klooster in Amersfoort. In Leuven, in België ligt het hotel Martin’s Klooster. De prijzen voor een hotelovernachting in het klooster variëren van 79,- tot circa 114,- per nacht.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!