Schrijfwandeling: Ontdek Utrecht

Een schrijfwandeling door Utrecht. Lees 'm op Schrijven Online. Het zonnetje schijnt eindelijk weer, de temperaturen worden aangenamer en alles en iedereen wordt een stukje mooier. Kortom: de zomer komt er weer aan. Tijd om naar buiten te gaan en je te laten inspireren. Wandelmagazine Op lemen voeten zet in samenwerking met Schrijven Online zet iedere zondagochtend een nieuwe wandeling met schrijfopdrachten voor je klaar. Deze week: de schitterende binnenstad van Utrecht.

Start: Domkerk

De start van de wandelroute bevindt zich midden in Utrecht, bij De Domkerk. Het is de oudste kerk van de stad en de bijbehorende Domtoren is met zijn 112 meter de hoogste kerktoren van Nederland. Iedere zondag wordt in de kerk een eredienst gehouden door de Hervormde Gemeente.

Opdracht: de eerste oefening is een opwarmer voor je zintuigen. Loop op je gemak door de kerk en laat alles op je inwerken. Zoek dan een rustig plekje op waar je kunt schrijven.
Schrijf uitgebreid op:
- wat je ziet.
- wat je hoort. Hoe klinken de geluiden?
- wat je ruikt. Hoe zou je de geuren omschrijven?
- wat je voelt. Hoe voelt het bankje waar je op zit? Is het koud of juist warm in de kerk?

Abraham Dolehof

Wanneer je de Domkerk uitloopt, sla je linksaf, langs het standbeeld van een man. Wanneer je rechtdoor blijft lopen, kom je in de Korte Nieuwstraat. Deze loop je uit, je steekt de Hamburgerstaat over en komt dan in de Lange Nieuwstraat. Ter hoogte van huisnummer 5 zie je een poort. Loop daar de Abraham Dolehof binnen.

Het Abraham Dolehof is deel van één van de 30 kloosters die Utrecht ooit rijk was. Het was een nonnenklooster, gewijd aan de heilige Ursula, en uitsluitend bestemd voor maagden en weduwen. Er is een legende over de heilige Ursula, die vertelt dat ze uitgehuwelijkt werd door haar vader aan een heiden. Ursula wilde dit niet en sloeg, samen met 11.000 andere maagden, op de vlucht. Ze werden onderschept door de Hunnen en overleefden het uiteindelijk niet.

Opdracht: laat de omgeving van het Abraham Dolehof je inspireren tot het schrijven van een legende. Neem als uitgangspunt een persoon, voorwerp of wezen uit het verre of meer recente verleden. Begin met het opschrijven van de feiten zoals je die nu hebt. Bedenk daarna hoe je het verhaal spectaculairder kan maken. Laat je fantasie de vrije loop!

Winkel van Sinkel

Loop terug richting de Domkerk. Bij het Utrechts Stadsarchief sla je linksaf de Hamburgerstraat in. Als je bij de Oudegracht komt sla je rechtsaf. Loop voorbij Kafé België, het Wed en Coffeeshop Andersom. Loop de Oudegracht af tot je aan je linkerkant de Broese boekhandel ziet en aan je rechterhand het gemeentehuis. Aan de overkant van de gracht zie je het Grand Café ‘De Winkel van Sinkel’. Ga daar zitten, binnen of op het terras, voor een kopje koffie of een lekkere lunch.

De Winkel van Sinkel bevindt zich in de drukste winkelstraat van Utrecht. Anton Sinkel, een ondernemende Hamburgse zakenman bedacht dat dit stukje van de Oudegracht uitermate geschikt zou zijn voor de bouw van het eerste Nederlandse warenhuis. Nu is de Winkel van Sinkel een goedlopend Grand Café en feestlocatie.

Opdracht: niets zo leuk als het bekijken bestuderen van je medemens. Kies één persoon uit die jou het meest aanspreekt. Probeer de persoon zo goed mogelijk te beschrijven. Geef hem of haar daarna een naam en bedenk een verhaal bij dit personage.

Pieterskerkhof

Wanneer je hebt afgerekend verlaat je het café en sla je linksaf. Je loopt de Ganzenmarkt uit en vlak achter het stadhuis sla je rechtsaf, de Korte Minrebroederstraat in. Je komt uit op de Oudkerkhof, daar sla je linksaf. Deze straat loopt je uit, hij loopt over in een straat die ‘Achter Sint Pieter’ heet. De derde straat aan je linkerhand heet het Pieterskerkhof. Daar ga je in. Loop door tot je achter de Pieterskerk bent. Ga staan bij het poortje tussen de nummers 13 en 12 van het Pieterskerkhof en kijk naar de kerk. Je staat nu recht voor het koor. Ietsjes links zie je een pomp.

De Pieterskerk werd meer dan negenhonderdvijftig jaar geleden gebouwd. Dat gebeurde in de elfde eeuw, de eeuw die ligt tussen het jaar duizend en het jaar elfhonderd. De kerk is gesticht door een bisschop, die Bernold heette. Ruim een halve eeuw geleden deed men bij graafwerkzaamheden in de kerk een spectaculaire vondst. Bij die werkzaamheden kwam uit de grond een gave, rode zandstenen doodkist tevoorschijn. De doodkist werd herkend als het graf van bisschop Bernold.

Opdracht: vondsten van oude graven hebben veel schrijvers geïnspireerd tot het schrijven van een griezelverhaal. Stel je voor dat bij het openen van de grafkist van bisschop Bernold kwade geesten werden bevrijd. Wat is er in het verleden met hen gebeurd en hoe reageren ze op hun vrijheid? Laat je fantasie de vrije loop bij het bedenken van dit griezelverhaal.

Einde: Domplein

Keer om en volg Pieterskerkhof terug. Het Pieterskerkhof loopt over in de Voetiusstraat, die eindigt op het Domplein.

Een tornado in Europa, laat staan in Nederland? Onmogelijk zul je denken. Toch raasde zo’n drie eeuwen geleden een heuse tornado door Utrecht. In niet meer dan een kwartier toverde de storm Utrecht om tot een puinhoop. Zo ook de Domkerk. De tornado vaagde het hele middenschip weg. De zwarte stenen in het Domplein markeren de omtrek van de oorspronkelijke kerk.

Opdracht: zoek een plekje op Domplein waar je kunt zitten en het plein kunt overzien. Stel je nu een personage voor die de ramp met de tornado meemaakte. Hoe ziet hij of zij eruit, hoe oud is hij, waar woont hij? Beschrijf de dag uit het leven van dit personage waarop de tornado over Utrecht raasde.

Loop vanaf het Domplein terug naar de Voetiusstraat en sla linksaf, de Domstraat in. Loop de Domstraat uit en een stukje van de Korte Jansstraat. Aan het einde vind je aan je rechterhand café Broers. Kies een lekker plekje op het terras of binnen, werk, onder het genot van een kopje koffie of een glaasje wijn, je werk van die dag bij en geniet nog even van Utrecht. 

Meer wandelroutes vind je op Wandelmagazine.nu


Deze schrijfwandeling werd oorspronkelijk geschreven door Hedwig van Lier van Artemis, Bureau voor auteursbegeleiding te Naarden. Voor meer informatie zie haar website: www.bureau-artemis.nl.