Schrijfopdracht: Verhitte gemoederen

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Yvette Hazebroek, Lizette van Geene, Johanna Müller, Nadine van de Sande, Rachel Kabelaar, Odile Schmidt, Marc Kerkhofs en Mili van Veegh, en Martijn Breeman. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 407e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #407 - Verhitte gemoederen

Door Martijn Breeman

Het  protestlied 

Een strijdlied, ook wel protestlied genoemd, is een politiek of maatschappelijk geëngageerd lied en ontstaat uit woede en een gevoel dat onrecht wordt aangedaan. Je maakt je druk om een bepaald beleid of gedrag dat volgens jou niet door de beugel kan en stelt dit aan de kaak. Denk aan MeToo, kindermisbruik of -arbeid, oorlog, abortuswet, racisme, armoede, kansongelijkheid, klimaat, milieuvervuiling, en andere grote thema's.
Een protestlied leent zich niet voor mooischrijverij en bloemrijke beeldspraak, maar voor directe, duidelijke taal die recht uit het hart lijkt te komen.
Eén van de vormen die bij deze liederen wordt gebruikt, is het rechtstreeks aanspreken van degene die in jouw ogen schuldig is. 

Voorbeelden:
Je kunt een politieke macht aanspreken, zoals de regering, een staatshoofd, minister, wethouder of burgemeester: 

… of de kerkelijke macht:

Maar je kunt ook mensen, generaties aanspreken op hun gedrag: 

Maar je kunt ook denken aan een instituut, een multinational, de mannen, de milieuvervuiler, God, etc.

De opdracht van deze week: 
Schrijf een protestlied waarin je je richt tot de ‘dader’ en spreek hem/haar/hen aan op onrechtvaardig beleid of ongepast gedrag (of wat dan ook van toepassing is.) 

Aantal coupletten: 4 tot 6
Aantal regels per couplet: 4 tot 8
Rijmschema: naar keuze
Metrum: naar keuze

Schrijf ze!

Literatuurlijst:

Ham, Laurens, Op de vuist : vijftig jaar politiek en protestliedjes in Nederland (2020)
Koetsier, Nelly (samenst.), Vredes- en demonstratieliederen (1983)
Liedboek van de strijd - deel één - samengesteld uit het Landelijk Archief van Progressieve Koren en Muziekgroepen (1980)
Merwe, Jaap van der (samenst.), 't Oproer kraait : Geïllustreerd gezangboek voor rebellen (1969) 
Merwe, Jaap van der (samenst.), Gij zijt kanalje, heeft men ons verweten : het proletariërslied in Nederland en Vlaanderen (1974) 
Merwe, Jaap van der (samenst.), De stem van je hart : socialistische liederenbundel samengesteld voor de 50-jarige VARA (1975) 
Merwe, Jaap van der (samenst.), Verzet per couplet : nieuwe rebelse liedjes (1976) 
Schreijer, Cobi, Sara, je rok zakt af : vrouwenliedboek (1980)

Websites: 

https://open.spotify.com/playlist/0wGrRcqojQmW9nDbhhQIrH
https://protestliedjes.nl/ 
https://stringfixer.com/nl/Protest_song
https://www.amnesty.nl/wordt-vervolgd/protestsongs-21ste-eeuw-muziek
http://nl.wikisage.org/wiki/Lijst_van_protestliederen

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Martijn Breeman is dichter-zanger en (vormvast) dichter. Hij treedt op met eigen werk onder de artiestennaam Musonius, schrijft liederen en gedichten op maat en geeft cursussen vormvast dichten en liedteksten schrijven.