Schrijfopdracht: Tijd brengt raad

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Yvette Hazebroek, Lizette van Geene, Johanna Müller, Nadine van de Sande, Rachel Kabelaar, Odile Schmidt, Marc Kerkhofs en Mili van Veegh, Anna Strijbos en Martijn Breeman. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 411e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #411 - Tijd brengt raad

Door Anna Strijbos

Het laatste nummer van Schrijven Magazine had het thema: spanning. Spanning is een van de belangrijkste voorwaarden voor een goed geschreven verhaal. Dit is niet alleen het geval bij een thriller, in ieder verhaal is een spanningsboog belangrijk. Maar hoe zorg je voor die spanning?

Een veelgebruikte techniek is in- en uitzoomen. Als je een scène schrijft waarin iets heftigs dreigt te gebeuren, kun je inzoomen door meer te beschrijven. De spanning bouwt op door deze heftige gebeurtenis uit te stellen. Je laat de lezer als het ware in het duister tasten. 
Op het moment dat deze heftige gebeurtenis dan toch plaatsvindt, zoom je uit voor een krachtig einde. 

Opdracht: schrijf een scène waarin een echtpaar een fikse ruzie heeft. Dit gaat door totdat het hoge woord eruit komt: één van de twee wil scheiden. Probeer hier een spannende scène van te maken door in en uit te zoomen. De rest van de invulling van het verhaal is vrij.

Het maximum aantal woorden is 450. 

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Anna Strijbos legt op dit moment de laatste hand aan haar eerste roman ‘De Zelfloze’. Zij is momenteel in gesprek met een uitgeverij over de mogelijkheden tot de publicatie van haar boek. Daarnaast schrijft zij een essay over de fundamenten van een liefdesrelatie en helpt beginnende schrijvers met het redigeren van manuscripten.