Schrijfopdracht: De kermis der beeldspraak

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Yvette Hazebroek, Lizette van Geene, Johanna Müller, Nadine van de Sande, Rachel Kabelaar, Odile Schmidt, Marc Kerkhofs en Mili van Veegh, en Martijn Breeman. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 403e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #403 - De kermis der beeldspraak oftewel, voor onze Vlaamse vrienden, de metaforenfoor

Door Marc Kerkhofs en Mili van Veegh

Een metafoor is volgens Onze Taal een stijlfiguur, een bijzondere vorm van taalgebruik die niet letterlijk is, maar figuurlijk (overdrachtelijk). Met een metafoor schilder je een beeld. Het gaat erom dat dat beeld een overeenkomst heeft met wat je bedoelt, zonder dat je dat uitlegt. Hoe treffender de overeenkomst, hoe beter de beeldspraak.

Een beetje schrijver houdt wel van een goede metafoor. De bekendste zijn intussen versteende uitdrukkingen geworden. Koperen ploert, schip van de woestijn, de woelige baren … Niets zo verfrissend in een verhaal dan op zijn tijd een welgemikte metafoor. Een goede metafoor zet de verbeelding aan het werk. 

Opdracht: schrijf een verhaal, de keuze is vrij. Hou het beknopt, 300 woorden is wel genoeg. Het zou je ruimte genoeg moeten geven om er minstens drie (originele) metaforen in te verwerken.
Jazeker, we houden het leuk. Soms zullen deelnemers aan elkaar uitleg vragen, soms zullen de coaches dat doen. We zullen getuige zijn van onverhoedse inzichten in de denkwereld van de speelse en alles-uit-de-kast-halende auteurs. Boeiend en altijd leerzaam. 
Voor we het vergeten: ‘goed’ en ‘fout’ zijn hier twee arbitraire begrippen. Gaan we niét doen. Dichterlijke vrijheid voor alles. Het gaat om originaliteit en verbeeldingskracht. 
Voor de twijfelaars: niets moet, alles mag. En als het af en toe op de lachspieren werkt, nou … heerlijk toch? 
Zullen we dan maar? 
We zullen!
Succes. 

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Hostwriters is het schrijfbureau van Marc Kerkhofs en Mili van Veegh. Zij staan schrijvers bij in de redactie van teksten. Ze geven tevens TWIST uit, het kwartaal eMagazine voor ongewone verhalen, kosteloos te lezen en te downloaden via deze link