Schrijfoefening: one way or another

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Lizette van Geene, Mike van Holsteijn, Johanna Müller, Annemieke Heller, Lotte Petersen en Nadine van de Sande. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 366e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #366 - One way or another

Door Nadine van de Sande

“Ik ga er op de een of andere manier voor zorgen dat dat lukt,” klinkt nogal aarzelend. De Engelse vertaling klinkt veel standvastiger: “I’m going to make it work, one way or another.”

Je personage van deze week wil ‘one way or another’ iets voor elkaar krijgen. Hij werkt zich drie slagen in de rondte om rijk te worden, zit zes uur per dag op Funda om zijn droomhuis te vinden, heeft zijn heimelijke liefde al op tientallen manieren proberen te versieren, maar het wil maar niet lukken… Gelukkig voor hem gaat het via the ‘one way’ (die hij al tijden probeert) niet lukken, maar via ‘the other way’ wel. Hij krijgt een meevaller uit onverwachte hoek, waardoor hij alsnog krijgt waar hij zo naar verlangde. 

Je Fundamentalist(😉) heeft een vriend die gaat verhuizen. Hij besluit zijn makker een handje te helpen. Zo komt je protagonist in gesprek met de buurtbewoners en nog wat andere klussers. Dan hoort hij plotseling dat een van de elektriciens een familielid heeft die een huis te koop heeft staan dat precies binnen het budget van de protagonist past…

Dit is een pittige opdracht: er moet een plottwist in voorkomen om het verhaal logisch te houden, maar een Deus ex machina ligt op de loer… Om deze te voorkomen, kan het helpen om de meevaller enigszins in hetzelfde straatje te houden, zoals in het voorbeeld. Natuurlijk ben je vrij om iets heel anders te bedenken. Zolang ‘Deus’ maar buiten de deur blijft! 
Vergeet ook niet dat elk verhaal een centraal conflict nodig heeft (lees: de periode van tegenslag moet ook duidelijk zijn). Een probleem dat niet meer vervelend is omdat alles zomaar ineens is/ was opgelost is niet interessant om over te lezen. 

Je maximum woordenaantal is 500. 

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Nadine van de Sande is freelance copywriter en schrijfster. Op verhaalentaal.blog post ze wekelijks een uitgebreide tip voor creatief schrijven. Daarnaast doceert ze een cursus autobiografisch schrijven bij de ondernemersschool.