Afbeelding

Schraptip 4: neem afstand van je manuscript

Berg je manuscript op en neem er afstand van.Soms helpt niets je bij het schrijven, herschrijven of schrappen van je verhaal. Elke toevoeging of aanpassing zet je weer aan het twijfelen. Je zit te dicht op het werk.

Veel schrijvers zweren bij de volgende oplossing: laat je manuscript minstens een maand liggen. Sla het document op, maak een digitale en fysieke back-up en leg het weg. Kijk er niet naar, denk er zelfs niet aan. Psychische afstand van het manuscript nemen is noodzakelijk om een helder en objectief beeld op je eigen werk te krijgen.

Als je na een maand het manuscript weer doorleest, zul je er vanuit een ander perspectief naar kijken. Dingen die je eerst niet opvielen, zie je nu glashelder. Ontbrekende hints, losse verhaallijnen, onnodigheden, et cetera. Markeer waar je aanpassingen moet maken, of waar je gedeeltes moet schrappen, en werk dit nadat je het manuscript doorgelezen hebt bij.

Gebruik deze methode nadat je de eerste versie van je manuscript hebt geschreven, en herhaal dit bij je tweede versie. Het duurt even en na de zoveelste keer zal het als een rompslomp gaan aanvoelen, maar dan weet je zeker dat er geen fouten, onnodigheden en onduidelijkheden meer in staan.

Meer schraptips? Lees hier zes tips om je werk bij te schaven, of klik op de onderstaande links.

Bron

www.schrijvenonline.org