Start » Nieuws » Schraptip 3: vermijd mooischrijverij

Schraptip 3: vermijd mooischrijverij

5 December 2012

Vermijd mooischrijverij en en vertel alleen wat je echt wil vertellen.Je kunt een tekst zo mooi maken als je zelf wil. Dat wil echter niet zeggen dat je er zoveel mogelijk woorden in moet proppen. Less is more.

Een eerste versie bevat altijd meer woorden dan dat er nodig zijn om het verhaal te vertellen. Soms valt de schrijver terug op mooischrijverij, wat zich vaak voordoet in een overdaad aan bijvoeglijke naamwoorden.

Kijk bijvoorbeeld naar deze zin: ‘Het frisse, sprankelende water kletterde in de authentieke fontein te midden van het historische en altijd drukbezochte plein.’ De schrijver probeert hier een sfeer neer te zetten die door de bijvoeglijke naamwoorden geforceerd aanvoelt. Probeer daarom het  volgende: schrap alle bijvoeglijke naamwoorden. Houd je daardoor een zin over die eigenlijk niks zegt, schrap die dan ook.

Sfeer overbrengen lukt niet met mooie woorden. Dat moet met details, en die kunnen heel direct zijn. Moet het plein een gevoel van eenzaamheid uitstralen, dan zegt een enkele vogel die naar de overgebleven patatrestjes zoekt voldoende. Wil je juist een levendige sfeer neerzetten, dan heb je genoeg aan de beschrijving van een meute die een straatartiest staat aan te moedigen.

Wees dus zuinig met woorden. Bewaar ze voor wat je echt wil vertellen. De ultieme voorstelling van bijvoorbeeld een omgeving of een gevoel breng je teweeg door de fantasie van de lezer aan te wakkeren. Geef ze een duwtje in de goede richting, en de lezer zal de rest zelf invullen.

Schrapweek

Meer tips om te schrappen? Lees de volgende schraptip: neem afstand van je manuscript.

Bron: www.schrijvenonline.org

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Schraptip 2: analyseer je scènes
- Schraptip 1: kill your darlings
- Eerste week van december - schrapweek


Tags:
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!