Roman H.C. ten Berge geweigerd bij uitgever

De nieuwste roman van H.C. ten Berge werd geweigerd bij zijn uitgever.De auteur heeft zijn nieuwste roman De stok van Schopenhauer in eigen beheer uitgegeven omdat zijn uitgever het boek niet wilde publiceren.

‘Mijn boek werd geweigerd op een toon die weinig aardig klonk,’ aldus Ten Berge. Volgens de uitgever zou het boek niet urgent zijn. ‘In uitgeverskring is het woord urgent een eufemisme voor: we kunnen er geen duizenden verkopen.’

Ook werd van de auteur geëist dat hij 250 pagina’s van zijn roman zou schrappen. Ten Berge voelde zich geschoffeerd en besloot het boek in eigen beheer uit te geven. Opmerkelijk is dan ook dat zijn roman inmiddels aan een tweede druk toe is, ondanks een ‘totaal gebrek aan publiciteit’, zoals Ten Berge het zelf noemt.

Drehmanns

De uitspraak van de auteur bevestigt wat Peter Drehmanns begin december beweerde. Zijn nieuwste roman werd namelijk door Querido geweigerd en hem werd verteld dat hij nog maar eens in de drie jaar een boek mocht publiceren. Hij nam in zijn relaas op de website van De Volkskrant Ten Berge als voorbeeld: ‘Wijd en zijd worden auteurs met een respectabel oeuvre respectloos geloosd, met als meest schrijnende voorbeeld P.C. Hooft-prijswinnaar H.C. ten Berge, die gedwongen is zijn laatste roman in eigen beheer uit te brengen.’

H.C. ten Berge

De 75-jarige auteur debuteerde in 1964 met de dichtbundel Poolsneeuw. Hij nam voor zijn oeuvre meerdere prijzen in ontvangst, waaronder de Constantijn Huygensprijs in 1996 en de P.C. Hooft-prijs in 2006. Ten Berge heeft bij meerdere uitgeverijen gepubliceerd, waaronder Meulenhoff, De Bezige Bij en Atlas Contact.

De stok van Schopenhauer is gesitueerd in de jaren tussen 1890 en 1933 in München en Hannover. Het boek volgt de vrijgevochten gravin Franziska zu Reventlow en de filosoof Theodor Lessing. Tussen hen figureert de psycholoog en filosoof Ludwig Klages. De roman schetst ook portretten van allerlei mensen die rond die tijd een actieve rol speelde in het cultuurleven, waaronder de Nederlandse dichter Albert Verwey.

Bron

www.literatuurplein.nl/persdetail.jsp?persId=6651