Start » Nieuws » Roman H.C. ten Berge geweigerd bij uitgever

Roman H.C. ten Berge geweigerd bij uitgever

11 Januari 2013

De nieuwste roman van H.C. ten Berge werd geweigerd bij zijn uitgever.De auteur heeft zijn nieuwste roman De stok van Schopenhauer in eigen beheer uitgegeven omdat zijn uitgever het boek niet wilde publiceren.

‘Mijn boek werd geweigerd op een toon die weinig aardig klonk,’ aldus Ten Berge. Volgens de uitgever zou het boek niet urgent zijn. ‘In uitgeverskring is het woord urgent een eufemisme voor: we kunnen er geen duizenden verkopen.’

Ook werd van de auteur geëist dat hij 250 pagina’s van zijn roman zou schrappen. Ten Berge voelde zich geschoffeerd en besloot het boek in eigen beheer uit te geven. Opmerkelijk is dan ook dat zijn roman inmiddels aan een tweede druk toe is, ondanks een ‘totaal gebrek aan publiciteit’, zoals Ten Berge het zelf noemt.

Drehmanns

De uitspraak van de auteur bevestigt wat Peter Drehmanns begin december beweerde. Zijn nieuwste roman werd namelijk door Querido geweigerd en hem werd verteld dat hij nog maar eens in de drie jaar een boek mocht publiceren. Hij nam in zijn relaas op de website van De Volkskrant Ten Berge als voorbeeld: ‘Wijd en zijd worden auteurs met een respectabel oeuvre respectloos geloosd, met als meest schrijnende voorbeeld P.C. Hooft-prijswinnaar H.C. ten Berge, die gedwongen is zijn laatste roman in eigen beheer uit te brengen.’

H.C. ten Berge

De 75-jarige auteur debuteerde in 1964 met de dichtbundel Poolsneeuw. Hij nam voor zijn oeuvre meerdere prijzen in ontvangst, waaronder de Constantijn Huygensprijs in 1996 en de P.C. Hooft-prijs in 2006. Ten Berge heeft bij meerdere uitgeverijen gepubliceerd, waaronder Meulenhoff, De Bezige Bij en Atlas Contact.

De stok van Schopenhauer is gesitueerd in de jaren tussen 1890 en 1933 in München en Hannover. Het boek volgt de vrijgevochten gravin Franziska zu Reventlow en de filosoof Theodor Lessing. Tussen hen figureert de psycholoog en filosoof Ludwig Klages. De roman schetst ook portretten van allerlei mensen die rond die tijd een actieve rol speelde in het cultuurleven, waaronder de Nederlandse dichter Albert Verwey.

Bron: www.literatuurplein.nl/persdetail.jsp?persId=6651

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Boekenomzet in 2012 gedaald
- Schrijver versus uitgever


Tags:
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN